Vitaminler

Fosfor eksikliği

Fosfor eksikliği Birçok gıdada yeterince fosfor mevcut olduğu için fosfor eksikliği ancak uzun süre aluminyum hidroksit içeren antiasit kullanımı veya bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Osteoporoz, kemik incelmesi, iştah kaybı, yorgunluk, kas ağrıları gibi bazı belirtiler verir. Fosfor Düzeyinin Azalmasına Yol Açan Bazı Sebepler: – Hiperparatiroidizm – D vitamini eksikliği – Hiperinsülinizm – Alkolizm –… Devamını Oku »

Gizli vitamin eksikliği

Gizli vitamin eksikliği kendini huzursuzluk, iştahsızlık ve yorgunluk gibi spesifik olmayan semptomlarla belli eder. Kısa ya da orta dönemde genel durumun bozulmasına neden olur, uzun dönemde kronik hastalık gelişimine yol açar.

Kalsiyum içeren yiyecekler

Kalsiyum içeren yiyecekler: En iyi kalsiyum kaynağı süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleridir. Yeşil yapraklı sebzeler de iyi birer kalsiyum kaynağıdırlar ancak ıspanak gibi yüksek ogzalik asid içerenlerinde kalsiyum emilimi azalmıştır. Karnı bahar, brokoli,  kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez kalsiyum içeriği yüksek gıdalardandır. Limon, portakal, çilek, yumurta gibi besinlerde orta derecede,  etler ve… Devamını Oku »

B5 vitamini

 Pantotenik Asit olarak ta adlandırılan B5 vitamini hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden dolayı yunanca “heryer” anlamına gelen “pantos” sözcüğünden kökenini almıştır. Vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. Pantotenik asit  karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde bir katalizör olarak hayati rol oynayan  Koenzim A nın  üretiminde zorunlu bir parçadır. Asetilkolin gibi sinir iletimini… Devamını Oku »

Hangi Hastalığa Hangi Yiyecek

Doğanın bir eczane olduğunu savunan uzmanlar, hastalıklarla doğal savaş programı hazırladı. Program hangi hastalığa karşı neler yenmesi gerektiği konusunda rehberlik ediyor. Cilde Urfa’nın acı pul biberi, mideye hardal, depresyona avokado, tansiyona muz iyi geliyor. Hamsi, omega-3 yağı zenginliğiyle kolesterolseviyesini düşürüyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç geçirme riskini düşürüyor. Tahıl, sebze ve meyvelerde… Devamını Oku »

Günlük Magnezyum ihtiyacı

Günlük Magnezyum İhtiyacıVücudumuz için gereken magnezyumu günlük diyetimiz ile alırız.Vücut, bu mineralin yeteri kadar alınmaması durumunda kemiklerde depo edilmiş olan magnezyumu kullanır. Yaş  Erkek  Kadın  Gebelik  Emzirme   Kaynak: NIH National İnstutites of HealthStres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır.

Günlük Kalsiyum ihtiyacı

Günlük Kalsiyum İhtiyacı 0-6 ay bebek 360 mg 6 ay – 1 yaş 540 mg 1 – 10 yaş 800 mg 11 – 18 yaş 1000 mg Erişkin kadın – erkek 800 mg Hamile kadın 1200 mg Emziren kadın 1200 mg Menapozdaki kadın (östrojen almayan) 1200 mg   Kalsiyum emilimini arttıran faktörler: Büyüme, hamilelik, emzirme… Devamını Oku »

Kırışıklıklara karşı vitamin

Bazı çalışmalar, C vitamininin, vücudumuzdaki bağ doku denilen koruyucu doku katmanının korunmasında anahtar rolü oynadığını ortaya çıkardı. Edinilen bilgiye göre, günlük yaşantıda taze sebze ve meyve yiyenler yeterince C vitamini alıyor. Suda eriyebilenler gurubundan olan bu vitaminler asit yapıda olduğu için sindirim kanalından kana, vücudun emme mekanizmasının izin verdiği ölçüde geçiyor ve vücudun her noktasına… Devamını Oku »

Vitamin ve Mineraller

Birçok insan düzenli olarak vitamin ilaveleri almaktadır. Bazıları bunları temel gıdaların yerine kullanmaktadırlar; diğerleri ise zararsız sigorta olarak. İyi bir diyet için daha önce önerilen besin miktarları sağlıklı insanların çoğunun ihtiyaçlarını karşılayacağı ya da aşacağı tahmin edilen vitamin ve mineral mlktarlarıdır. Belirtilen miktarları aşmayan günlük bir karışık vitamin ve mineral ilavesi zararlı değildir ve çok… Devamını Oku »

Meyva ve Sebzeler

Sebzeler ve meyvalar, gerekli vitaminlerin,minerallerin ve karbonhidratların yanısıra lif de yada ve turunçgillerde, işlenmemiş yulaf ürünlerinde, kuru fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan lifın çoıu çözülebilir liftir. Çözülebilir lif, sindirim sisteminizden geçerken suyu emerek ve daha büyük ve yumuşak dışkılar üreterek bir sünger görevi görür. Çözülmeyen lif, vücudunuzdan çabucak geçer ve dışkılama gibi vücut fonksiyonlarında düzeni… Devamını Oku »

Magnezyum içeren yiyecekler

Magnezyum içeren yiyecekler: Doğada yaygın olarak bulunur; deniz suyu, kaynak suları ve tüm yeşil bitkiler magnezyum taşır. Magnezyum alımı günümüzde gittikçe azalmaktaır. Bitkilerin taşıdığı magnezyum miktarıda hızla azalmaktadır, potasyumlu gübreler ve asit yağmurları toprağın ve neticesinde bitkilerin magnezyum içeriğini azaltmaktadır. Yanlış beslenme ve sert suların yerine işlenmiş suların tüketilmesi de magnezyum alımını azaltan faktörlerdendir. Ispanak… Devamını Oku »

Fosfor içeren yiyecekler

Fosfor içeren yiyecekler: Hemen hemen her yiyecekte fosfor bulunursada en zengin kaynağı protein içeriği yüksek olan et ve süt ürünleridir. Kalsiyum ve protein açısından zengin beslenen kişiler, fosfor içinde zengin beslenmektedirler. Besin mg/100gr Balıklar Alabalık 238 Balık Unu 3100 Kılıç 258 Levrek 180 Sardalya 215 Uskumru 274 Havyar 355 Istakoz 183 Karides 166 Midye 236… Devamını Oku »

Yağlar

Yağlar çeşitli yiyeceklerde ve çeşitli biçimlerde bulunurlar. Yağlar, et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvansal gıdalarda ve ayrıca bitkisel gıdalarda bulunur. Etler, tüm görünen yağlar çıkarıldığında bile, genellikle önemli oranda yağ içerirler. Etlerin daha yumuşak ve pahalı kısımları daha fazla yağ içerir. Yemek yağları ve salata yağları gibi bazı yağlar sıvıdır; tereyağı, margarin, bitki yağı… Devamını Oku »

K vitamini

K Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir.Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Lahana, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasülyesi ve tahıllarda bulunur.Genellikle vücutta barsak bakterileri tarafından sentez edilir. Vücuttaki Fonksiyonları Kan pıhtılaşmasını sağlar. Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemkleri güçlendirdiğini göstermektedir. Pıhtılaşmada ve kemik yapımında kalsiyum’a yardımcıdır. Eksiklik Belirtileri Kontrolsuz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon… Devamını Oku »

Fosfor fazlalığı

Fosfor fazlalığı Karbonatlı içeceklerin çok fazla içilmesi, çok fazla et içeren yemeklerin yenmesi gibi sebeplerle aşırı düzeyde fosfor alınabilir. Direkt olarak toksik etkisi olmasa da kalsiyum emilimini etkiler ve sonuçta osteoporoz ve ya kemik kırıklarının artmasına sebep olabilir.Demir emilimini de olumsuz olarak etkileyebilir. Fosfor Düzeyinin Artmasına Yol Açan Bazı Sebepler: – Hipoparatiroidizm – D vitamin… Devamını Oku »

Vitamin B6

Pyridoxine olarak ta adlandırılan B6 vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. Diyetle veya ek vitamin olarak mutlaka alınmalıdır. Vücutta diğer birçok vitaminden daha fazla hayati fonksiyonları destekleyici rol oynar. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir hücreleri, enzimler ve prostoglandinlerin oluşumunda rol oynarlar. Ayrıca B6 vitamini iştahımızı, ağrıya karşı… Devamını Oku »