Uterusun iki boynuzlu olması anlamında bir terimdir. Uterusun üst kısmının çökük olması nedeniyle her iki uç kısımlarının belirgin hal alması sonucu ortaya çıkan görünümdür.
Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler. Bu bozukluk birkaç farklı şekillerde görülebilir.
En nadir görüleni Agenezi’dir. Agenezi rahmin ya çok küçük olduğu ya da hiç olmadığı durumlara verilen isimdir. Uterus Didelphys diye tabir edilen durumda ise hastada iki rahim vardır. Çok nadir de olsa bu hastalarda iki vajina olduğu da görülmüştür. İki rahim olduğu durumda kişiler normal bir şekilde hamile kalabilirler.
Unicornuate uterus durumunda, rahim normal bir rahmin yarısı kadardır ve tek bir fallop tüpüne bağlıdır. Bu durumda olan rahim için tek boynuzlu rahim ifadesi kullanılır. Tek boynuzlu rahme sahip olan kadınlar için hamile kalmak mümkündür fakat düşük riski daha fazladır.
Bazı durumlarda ise rahim kalp şeklinde olabilir ve tıpta Bicornuate uterus olarak adlandırılır. Görünümü yüzünden iki boynuzlu rahim olarak da adlandırılabilir. Bu şekil bozukluğu düşük yapma riskini arttırır. Kalp şekli gibi bir girinti yerine tepede bir çıkıntı varsa buna kavisli uterus adı verilir. Hamileliği zorlaştırmadığı gibi herhangi bir risk de oluşturmaz.