Siyatik sinirin uyarılması sonucu oluşan ağrılı durumlara denilmektedir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılmaktadır. Siyatik adı verilen bu hastalık, vücudumuzun en büyük siniri olan siyatik sinirinin bacaklar da hissettirdiği ağrılardır. Siyatik ağrısı, ayaklarda hafif karıncalanma, belden dizlere kadar ağrı, yorgunluk ve uyuşma hissi, yürümekte zorluk çekme veya bacaklarda sürekli yer değiştiren ‘elektrik şoku’ şeklinde bir acı hissi verir. Siyatik teşhisi koyulan hastanın iyileşme sürecinin en önemli kısmını fizik tedavi dönemi oluşturmaktadır. Fizik tedavi ile birlikte dinlenme sürelerini uzatmak, yorucu hareketlerden kaçınmak ve ağrıyı durdurmaya yarayan bir takım ilaçlar kullanmak da tedaviye katkı sağlayacaktır.
Masaj, hidroterapi ve ışınsal terapi en çok kullanılan fizik tedavi yöntemleri arasındadır. Bu ağrı aniden oluşmaktadır. Bazen de yavaş yavaş bir ağrı yaşatmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve sorun yaşatan bir hastalıktır. Otururken, kalkarken ve yatarken zorluk yaşatır. Belkemiğinin alt bölgesi hassas bir yapıdadır. Yaşanan ağrılar, yürürken, öksürürken ve gerilirken daha da artmaktadır. Omurgalar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması, kayması, iltihaplanmış ve zedelenmiş olması diz kapağı iltihabı ve sinir iltihabıdır. Siyatik kalçadan başlayarak bacağa yayılmaktadır. Bu durum şiddetlendikçe bel ağrıları da yaşanmaktadır. Kalçadan başlayarak yayılan ağrılar bacağın her kısmını etkilemektedir.
Siyatik Sinir
L4-L5-S1-S2-S3 sinirlerinin birbirine katılıp tek sinir haline geldikten sonraki adıdır. Siyatik siniri, leğen kemiğinden başlayarak, kalça içinden geçer ve bacakların arka kısmından diz inmektedir. Bu sinir dizde ayrılarak baldıra doğru inmektedir. Dördüncü ve beşinci bel omurları arasında çıkan ve topuklara kadar uzanan sinir siyatik denilmektedir.
Belirtileri
Kalçadan topuğa hissedilen ağrı
Belden ayağa kadar inen ağrı
Üst bacakta sürekli ağrı
Kalçada uyuşma
Karıncalanma
Hissizlik
Kas güçsüzlüğü
Kramp
SertleÅŸme
Siyatik hastalığının en sık rastlanan belirtisi, arka kalçadan alt bacağa yayılan ağrıdır. Bu ağrının yanı sıra bel ağrısı da oluşmaktadır. Kalçadan bacağa yayılan ağrıya bel ağrısı eklenmesi sonucu siyatik ağrısı olduğu kesinleşmektedir. Bu ağrıların dışından siyatik hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Kalkma, oturma gibi durumlarda zorlanma görülmektedir.
Nedenleri
Omurgaların siniri sıkıştırması
Şeker hastalığının etkileri
Omurga hastalığının etkileri
İltihaplı bölgenin siyatik sinirini etkilemesi
Doğuştan gelen kemik bozuklukları
Ağır sportif faaliyetler
Disk kayması
Skolyoz
Omurga kireçlenmesi
Omurga tümörleri
Bel fıtıkları
Travmalar
Yanlış iğne kullanımı
Doğum güçlüğü
Tanı ve Tedavisi
Siyatik teşhisi koyulan kişiye genellikle ilk tedavi olarak fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi süreci doktorun önereceği süre boyunca devam edilmektedir. Fizik tedavi sürecinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Genelde hidroterapi, ışınsal terapi ve masaj fizik tedavi de tercih edilen yöntemlerdir. Tedavi sürecinde temel tedavi olarak yatak istirahati de verilmektedir. Yatak istirahatinin yanı sıra doğru şekilde hareket etmek önemlidir.
Temel tedavisi yatak istirahati
Akupunktur alternatif olarak katkı sağlar
B1 ve B2 Vitamini enjeksiyonu
AHT Therapy
Epidural steroid enjekte
Ultrason
Kas gevÅŸeticiler verilmesi
İmpulse İQ tedavi teknolojisi
Yumuşak diyot ışın terapi
Anti-inflamatuar ilaçlar
Parasetomal
Narkotik ilaçlar
Fizik tedavi veya egzersizler
Non-spinal cerrahi dekompresyon
Masaj terapisi
Åžiroterapi Ayarlar