Sığaranın zararları

Sayın Hasta ! Size hasta diye sesleniyorum, çünkü artık tüm dünyada sigaranın saÄŸlıklı bir yaÅŸamla baÄŸdaÅŸmıyacağı kabul görmektedir. Her ne kadar siz ÅŸu anda kendinizi saÄŸlıklı hissetseniz de bu içtiÄŸiniz her sigaranın vücudunuza zarar verdiÄŸi gerçeÄŸini gizlemez. Sigara, baÅŸta solunum sistemi ve kalp-dolaşım sistemi olmak üzere vücudunuzdaki tüm sistemler üzerine etkilidir.Sigara içenlerin yaklaşık % 25 i sigara nedeniyle yaÅŸamlarının erken bir döneminde ölmektedirler. Yapılan bir araÅŸtırmaya göre 1950 – 1975 yılları arasında 10 milyon kiÅŸi sigaraya baÄŸlı hastalıklar nedeniyle ölmüştür. 1975 – 2000 yılları arasında ise 50 milyon kiÅŸinin sigara nedeniyle ölmesi beklenmekteydi.

Sizce yaÅŸam bu kadar deÄŸersiz mi ?

Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık grubu kanserlerdir. Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere soluk borusu, gırtlak, ağız, dil, dudak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olmaktadır. Tüm kanser ölümlerinin % 30 unun, akciğer kanserinden ölümlerin ise % 90 ının nedeni sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyen birine oranla 20 kat fazladır.

İçtiğiniz her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırmaktadır !

Solunum sistemi hastalıklarından kronik bronÅŸit ve amfizemin em önemli nedeni sigaradır. Kronik bronÅŸitten ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerde 100 000 ‘de 3 iken, günde 1 paketten fazla sigara içenlerde 100 000 ‘ de 114 ‘e çıkmaktadır. Sigara akciÄŸerin doÄŸal savunma sistemini de bozduÄŸu için her türlü her türlü enfeksiyon riskini arttırmaktadır. ( Zatürree, bronÅŸit vb. )

Yaşamınızı soluk darlığı içinde oksijene bağımlı, yatağa bağlı halde tamamlamak ister misiniz ?

  • Sigara içenlerde koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyon daha sık görülür. Sigara içmekle kalp krizi riskiniz 3 kat artmaktadır.
  • Sigara içenlerde seks hormonlarının azaldığı ve buna baÄŸlı olarak kısırlık ve iktidarsızlığın arttığı saptanmıştır.
  • Gebelerde sigara içilmesi ise düşük riskinin artmasına, erken doÄŸuma, doÄŸum tartısının azalmasına yol açar.

Çocuğunuza bunu yapmaya hakkınız var mı ?

Sigara yalnız içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Pasif sigara içimi de yukarıda sayılan hastalıkların riskini artırmaktadır.

Sevdiklerinizin sağlığı da sizin için önemli olsa gerek !

Tüm bunlara karşın sigara içmeyi sürdürmeyi düşünürseniz, sizin seçiminizdir. Ancak sigarayı bırakmayı düşünürseniz biz size her konuda yardıma hazırız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir