Tün kanser ölümlerinin %30’u, KOAH’dan ölümlerin %75’i, Kalp hastalıklarından ölümlerin % 35’i sigara nedeniyle olmaktadır.
TÜRKİYE’DE %43,6. 1988 yılında yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de 15 yaÅŸ üzeri erkeklerin %62.8’i ve kadınların %24,3’ü olmak üzere ortalama sigara içme oranı %43,6’dır.Bu oran Avrupa ülkelerinde %20, ABD’de ise %19’dur.
GÜNDE BEÅž OTOBÜS Ülkemizde her yıl sigaranın yol açtığı saÄŸlık sorunlarının 70-100 bin kiÅŸinin ölümüne neden olduÄŸu tahmin edilmektedir.Bu rakam trafik kazalarından ölümlerin 15-20 katıdır.Türkiye’de her gün beÅŸ otobüs dolusu insan sigara nedeniyle ölüyor.
PASİF İÇİCİLER Yılda ölen 100 bin kişiden 90 bini sigara kullanıcısı iken kalan 10 bini sigara içmediği halde, sigara içimine maruz kaldığı için ölmektedir. Bu sayının yarısını evde sigara içimine maruz kalanlar oluştururken, kalan 5 bin kişi işyerinde sigara içimine bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir.
EVDE SİGARA İÇİMİ Yapılan bir araÅŸtırmada sigara tiryakilerinin %90’ının evde sigara içtiÄŸi, %60’ının ise çocuklarının yanında sigara içmekten kaçınmadığı tespit edilmiÅŸtir.
YILDA 18 MİLYAR DOLAR Türkiye’de 17 milyon sigara kullanıcısının günde ortalama 1 dolarlık sigara harcaması yaptığı varsayılırsa yılda toplam 6 milyar dolar sigara harcaması yapılmaktadır.Yapılan bir araÅŸtırmada sigaranı yol açtığı hastalıkların tedavisi, iÅŸgücü kayıpları, kazalar, yangınlar gibi nedenlerle her 1000 liralık sigara harcamasına karşı 2000 liralık ek toplumsal maliyet getirdiÄŸi hesaplanmıştır.
AKCİĞER KANSERİ 20 KAT Ülkemizde her yıl 30-40 bin kiÅŸi AkciÄŸer kanserine yakalanmaktadır.AkciÄŸer kanseri saptanan her 20 kiÅŸini 19’u sigara kullanıcısıdır.Günde yarım paket sigara içenlerde içmeyenlere göre akciÄŸer kanseri olma riski 7 kat fazladır. Bu oran günde bir paket içenlerde 12 kat, iki paket içenlerde 25 kattır.
TÜM KANSER ölümlerinin %30’u, KOAH’dan ölümlerin %75’i, Kalp hastalıklarından ölümlerin % 35’i sigara nedeniyle olmaktadır.
TÜKETİM HIZLA ARTIYOR 1990-2000 yılları arasında dünya sigara tüketimi sadece %5 oranında artarken, bu oran asya kıtasında %30 olmuÅŸtur.GeliÅŸmekte olan ülkelerin dünya tüketimindeki payı 1976 yılında %41 iken, 200 yılında %71’e ulaÅŸmıştır. Sigara tüketimi geliÅŸmiÅŸ ülkelerde azalırken az geliÅŸmiÅŸ ülkelerde hızla artmaktadır.
ÜLKEMİZDE DURUM 1982 yılında ülkemizde sigara tüketimi yılda 54 milyar adet iken, 2001 yılında 110 milyar adede ulaÅŸmıştır. Bu sayı 15 milyon kiÅŸinin günde bir paket olmak üzere bir yıllık tüketimine eÅŸittir. Türkiye’de sigara tüketimi son 20 yılda ikiye katlandı.
TÜRKİYE TERSLİKLER ÜLKESİ Sigara konusunda yapılan araştırmalar fakirlik arttıkça ve eğitim düzeyi düştükçe daha çok sigara içildiğini göstermektedir.Diğer bir deyişle dünyada zenginlik ve eğitim düzeyi arttıkça sigara içme oranı azalıyor. Ancak ülkemizde tam tersi olmakta eğitim ve gelir arttıkça sigara içme oranı artmaktadır. Örneğin, bir araştırmaya göre lise mezunlarında sigara içme oranı %28 iken, bu oran doktorlarda % 44, öğretmenlerde %51 olarak tespit edilmiştir.
BAÅžLAMA YAÅžI 11 Yapılan araÅŸtırmalarda son yıllarda sigaraya baÅŸlama yaşının 11’e kadar indiÄŸi, sigaraya baÅŸlayanların %90’ının 11-15 yaÅŸ grubunda olduÄŸu, 20 yaşında sonra baÅŸlama oranının %3’lerde olduÄŸu saptanmıştır. EriÅŸkinlerde sigaraya baÅŸlama yaşının sorulduÄŸu bir araÅŸtırmada ise bir önceki kuÅŸakta sigaraya baÅŸlayanların %90’ının 15-25 yaÅŸ grubunda olduÄŸu bildirilmiÅŸtir.Bu durum sigara endüstrisinin reklam ve promosyon çalışmalarında hedef aldığı kitlenin neden çocuklar ve ergenler olduÄŸunu açıklamaktadır.
slm sigara bende kulanıyorum ama son iki haftadır okadar cok içtigime ragmen bir kere bırakıcam dedim ve azaltım daha azaltım iki haftadır içmiyorum ve kokusu gelince midem bulanıyor bu sorunun cevabını emeil lime gelmesini talep ederim