İzmirEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Akın, kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Akın, hastaların ve hasta yakınlarının bu konuda bilgilendirilmeleri ve yapacakları ilk müdahalenin ölüm oranlarını azaltacağı gibi kriz sonunda vücutta oluşacak zararları da ortadan kaldıracağını anlattı.
Akın, göğüs aÄŸrısının yeri, ÅŸiddeti ve süresi ile aÄŸrıya eÅŸlik eden bulguların kalp krizine ait olup olmadığının belirlenmesinin önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Akın, aÄŸrının göğsün sol tarafında yaygın, basıcı, ezici, yanıcı ve iÄŸnelenme ÅŸeklinde karakter gösterebildiÄŸini belirterek şöyle konuÅŸtu: “3-5 dakika sürebileceÄŸi gibi 20-30 dakika arasında da devam edebilir. Omuza, çeneye, sol elin parmaklarına kadar yayılabilir, sırta vurabilir. Bulantı, kusma, terleme, ölüm korkusunun eÅŸlik ettiÄŸi bir
panik görünümü vardır. AÄŸrı hareket ettikçe artabildiÄŸi gibi dinlenince geçebilir. Oksijen, aÄŸrı kesiciler hastayı rahatlatabilir ve aÄŸrıyı giderebilir.”
AkciÄŸer hastalıkları, mide barsak, yemek borusuna ait problemler, kemik ve adale aÄŸrılarının da kriz esnasında görülen aÄŸrı ile karıştırılabildiÄŸini açıklayan Prof.Dr. Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Mevcut aÄŸrıyı yeri, ÅŸiddeti ve süresi ile tanımladıktan sonra yapmamız gereken ilk ÅŸey en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna hastanın naklini yapmaktır. SaÄŸlık kuruluÅŸuna ulaşıncaya kadar hasta yakınlarının nasıl davranacağı çok önemli. Hemen 112 acil çaÄŸrıdan hastanın durumu ile ilgili bilgi aktarımı yapılmalı ve ambulans gelinceye kadar hastanın hareket ettirilmemesi, hastanın odasının havalandırılması, hastanın üzerindeki giysilerin gevÅŸetilerek kravatının çıkarılması, başının hafif yukarıda yatmasının saÄŸlanması önemlidir.”
Pratikte yaÅŸanan gecikmelerin yüzde 58 hastaya baÄŸlı, yüzde 11 hekime baÄŸlı, yüzde 14 saÄŸlık kurumuna ulaşım ve yüzde 17’sinin hastane içerisindeki nakilde yaÅŸandığını açıklayan Prof. Dr. Mustafa Akın, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu gecikme süresi ortalama 4 saat sürebilmektedir. Oysa ilk 2 saatten sonra kalpteki hasar giderek artmaktadır. O halde ölümü engellemek, kalpte oluÅŸacak zararı asgariye indirebilmek için hızlı tanı, hızlı hastaneye sevk ve acil bir ÅŸekilde tedaviye baÅŸlanması önem taşımaktadır.”