Ses kısılması

Seçim arifesinde liderlere, seslerinin kısılmaması için sağlıklı beslenme, fazla ses tonunu yükseltmeme, ses tellerini dinlendirerek konuşma, sıvı ihtiyacını giderme, kafeinli içecek, sigara ve alkolden uzak durmaları tavsiyesinde bulunuldu.

22 Temmuz genel seçimleri öncesi siyasi parti liderleri seçim gezilerini ve mitinglerini sürdürürken, gün boyu yaptıkları konuÅŸmalar ses tellerinin kısılmasına denen olabiliyor. Genel ses kısıklığının nedenleri, ses tellerinin saÄŸlığının korunması ve alınacak önlemler konusunda bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun BoÄŸaz Anabilim Odyoloji ve KonuÅŸma Bozuklukları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. AyÅŸe Gül Güven, sürekli konuÅŸmanın ses tellerini büyük ölçüde olumsuz etkilediÄŸini söyledi. Sesini profesyonel olarak kullanan kiÅŸiler olan öğretmenler ve bugünlerde özellikle politikacıların görevlerini saÄŸlıklı devam ettirmeleri için dikkatli olmaları gerektiÄŸini vurgulayan Güven, saÄŸlıklı ses telleri için seslerin doÄŸal aralığında konuÅŸulması gerektiÄŸine dikkat çekti.“Ses ne fazla yükseltilecek ne çok düşürülecek” diyen Güven, “Hitap eden kiÅŸi sesini bir kalabalığa duyuracaksa mikrofon kullanması gerekmektedir. Mikrofonla bağırmadan konuÅŸulması ÅŸart. Bir kol boyu mesafede bir kiÅŸiye sesinizi duyurmaya çalışıyorsanız, sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa gürültülü bir ortamdır ve sakıncalı ortam olarak adlandırılır. Bu kalabalıklar için de geçerli. Gürültülü bir ortamda kalabalığa konuÅŸulacaksa mutlaka mikrofonla konuÅŸmalı. 1 saatten fazla konuÅŸma yapılacaksa kısaaralıklarla dinlenme molası verilmeli. Daha sonra sesle ilgili bir problem oluÅŸmaması için 15 dakika ses istirahatı uygulanmalı. KonuÅŸurken çok sık boÄŸaz temizliyorsak ve bunu ihtiyaç olarak hissediyorsak boÄŸazda kuruluk var demektir, sıvı tüketimine dikkat etmeli. Åžu an ülkemizde nem oranı çok yüksek, sıcak da fazla. Çok nem ses tellerine zararlıdır, ama belli oranda nemin ses tellerinin daha saÄŸlıklı üretim yapması için gerekli olduÄŸunu biliyoruz” dedi. 

KonuÅŸulacak ortamdaki sigara dumanı, toz, gürültü ve dumanın sesi olumsuz etkileyecek faktörler olduÄŸunu vurgulayan Güven, “Seste kalıtsal sorunların oluÅŸması için sadece uzun süre konuÅŸmak yeterli deÄŸil. BaÅŸka etkenler de olmalı. KiÅŸinin yeme içme alışkanlıkları, ses üretimindeki problemler için de çok önemli. Bütün faktörler bir araya geldiÄŸinde ve devam ettiÄŸinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda ses koruma ve hijyeni dediÄŸimiz programlar var. KiÅŸi sesini hor ve zor kullanıyorsa birtakım problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz. Uzun süre devam ederse bütün önerilere raÄŸmen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Bu da tıbbi müdahale gerektirebilir. Temel saÄŸlık iÅŸleri, ses hijyeni önerileri yerine getirilirse bu tür sıkıntılar olmayacaktır” diye konuÅŸtu.

SaÄŸlıklı ses için önerilerde bulunan Güven, “Her ÅŸeyden önce yeme alışkanlıkları düzene girmeli. Yatmadan 15 dakika önce yemek yer yatarsak sabah boÄŸazda yanma, seste gıcıklanma oluÅŸur. Yatmadan en az 2 saat önce yeme içmeyi durdurmalı. EÄŸer sesimizi profesyonel olarak uzun süre kullanacaksak kafeinli içecekler yerine su, ıhlamur tercih edilmeli. Gürültülü ortamlarda konuÅŸmak pek tercih edilmemeli. Politikacıların bu arada seçim nedeniyle beslenme alışkanlıkları da deÄŸiÅŸti. Birçok davete ve etkinliÄŸe katılıyorlar. Özellikle baharatlı, acılı yemekler yememeliler. Alkol ve sigaradan uzak durmalılar. Yeme alışkanlıklarının bozulması nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaÅŸlaması kabızlık yapabilir. Sesin bozulması için kabızlık önemli bir faktördür. Obje kaldırırken, iterken, çekerken, güç sarf etmeye çalışırken konuÅŸmaya çalışmak ses tellerini yorar. Biriktikçe sesin kısılmadan kalması mümkün deÄŸil” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Güven, verilen örneklerin ve alınması gereken önlemlerin günlük hayatta insanlar için de geçerli olduğunu, bilinçli yapılacak tedbirlerle ses tellerinin en iyi şekilde muhafaza edilebileceğini kaydetti.

Y.Åžafak

Ses kısılması” 2 Yorum Yapılmış

  1. Agit AtaÅŸ

    iki yıldır ses kısıklığı yaşıyorum. bazen bu ses düşmesi çok uzun sürüyor. Bir ay kadar. devamlı ÅŸarkı söylüyorum mesleÄŸim gereÄŸi. ÅŸuan iÅŸ yapamıyorum bu yüzden. Midemden yukarı doÄŸru bazen asitli sular geliyor. bunun haricinde bademciklerim hep hasta ve iltihaplı iyileÅŸir iyileÅŸmez hemen yeniden baÅŸlıyor bu bademcik hastalığım. ne yapmalıyım kendimi çok kötü hissediyorum. Özellikle akÅŸam geç vakitlerde (saat: 23:00’den sonra)ve boÄŸazımda bir kuruluk var ve kaşınıyor.

    Cevapla
  2. mücahit

    bi solist olarak çektigiim sıkıntılardan bir tanesi zun soluklu sahne yapamam… nedeni ise sesiimn amlarındabir saaten sonra kısılması.. konuÅŸamıcak hale geliyorum çoÄŸu zman.. alkol veya sigara kullanan bi insanda deÄŸilim… tiyatro iÅŸiyle meşğül olmama ragmen hala bu problemi atlatamadım… ne olur bana bu konuda yardımcı olur musunuz? bu yüzden sahnelerden bar prograglarımdan uzak kalıyorum….

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir