Almanya’nın en ünlü gitaristlerinden Klaus Gerlach, sahneye her çıktığında, haftalardır saÄŸ dizinde oluÅŸan ateÅŸ gibi yanmayı unutuyordu. Ancak konserlerin sonlarına doÄŸru bu yanma, dayanılmaz acılara dönüşüyordu. Gerlach, bu acıyı ortadan kaldırmak için aÄŸrı kesicilere ya da alkole saldırıyordu. Ama bu ikisi de midesini harap ediyordu.
Klaus Gerlach sonunda uzman bir doktorun yolunu tuttu. Yapılan testler sonunda teşhis konuldu: Romatizma. Ancak ağrı kesicilerin dışında romatizma için verilen ilaçların yan etkisi de ünlü gitaristi alabildiğine yıprattı. Son çare olarak akupunkturdan medet uman Gerlach, bundan da bir sonuç alamadı. Bu yüzden müzik kariyerinin zirvesinde müziğe veda etme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Sinsi Hastalık
Alman Stern Dergisi’nin haberine göre, Klaus Gerlach, bir romatizma hastası olarak yalnız deÄŸil. Sadece Almanya’da 13 milyon kiÅŸi romatizmanın pençesinde. Bu sinsi ve aÄŸrılı, acılı hastalığın yol açtığı maddi kayıp ise tam 15 milyar mark.
Uzmanlar tarafından “parmak, dirsek, omuz, diz ve ellerde meydana gelen iltihabın neden olduÄŸu bir hastalık” olarak nitelenen romatizmanın tedavisi için büyük çabalar harcanıyor. ABD’den Almanya’ya kadar pek çok ülke, bu konuda trilyonlar harcıyor.
Özellikle yeni bulunan ilaçlar, eklem yerlerindeki iltihabı baÅŸarıyla yokediyor. Yan etkisi de bulunmayan bu ilaçların seri üretimine ise yakında baÅŸlanıyor. Alman romatizma uzmanı Dr. Eva Reinhold Keller, “Sonunda romatizmayı yeneceÄŸiz” diye konuÅŸuyor.
ABD’nin Rochester Kenti’ndeki ünlü Mayo KliniÄŸi’ndeki araÅŸtırmalar sonucu ortaya çıkan bir romatizma ilacı ise kortizondan sonra tıp aleminin bulduÄŸu ikinci mucize ilaç olarak niteleniyor.
İltihaplanmayı Önleyen İlaç
ABD ve Almanya’da bulunan yeni romatizma ilaçları, eklem yerlerindeki iltihaplanmayı anında önlüyor. Yeni üretilen TNF Alpha adlı ilaç ÅŸu ÅŸekilde etkide bulunuyor:
TNF Alpha eklem içindeki sıvıya enjekte ediliyor.
TNF direkt olarak eklem derisinde ve kemikte bulunan ve hücreleri tahrip eden enzimlere yöneliyor.
TNF ayrıca pasif durumda olan, hücreleri korumakla görevli B hücrelerini de harekete geçiriyor.
Eklemde bulunan koruyucu hücreler yeni TNF’nin yeniden üremesini saÄŸlıyor.
Romatizma oluşturan enzimler eklem derisi hücresinden, kıkırdaktan ve kemikten atılıyor.
TNF tüm bunları yaparken organizmaya herhangi bir zarar vermiyor.
En Çok Parmaklarda
Çok yaygın bir hastalık olan romatizma, en çok parmak ve el eklemlerinde bulunur. Tüm romatizma hastalarının üçte ikisi ise omuz ve diz ağrılarından şikayetçidir. Romatizmalıların yarısı ise sırtından sorunludur. %1 hasta ise çene ağrıları nedeniyle yemek bile yiyemez.