Prolaktin ve Oksitosin hormonları

Prolaktin ve Oksitosin hormonlarıBu iki hormon süt üretiminde ve üretilen sütün süt kanallarında ilerlemesinde önemli görevler üstlenir.


Bebek meme başını emdikçe annenin beyin dokusunun derinlerinde bulunan hipofiz bezinde prolaktin hormonu salgısı artar. Kana geçen bu hormon buradan meme dokusuna geçerek süt yapıcı hücrelerin süt yapımını başlatmasını sağlar.

Bebeğin emmesi prolaktin salgısını artırması yanında hipofiz bezinden kana oksitosin hormonu salgılanmasını da artırır (Bebeğin hayal edilmesi veya ağladığının duyulması da aynı etkiyi yaratabilir).

Oksitosin hormonu süt üreten hücrelerin etrafında bulunan kas dokusunu harekete geçirerek bunların kasılmasını ve bu kasılmayla da sütün kanallarda ilerlemesini sağlar. Ayrıca oksitosin hormonunun kanalları genişletici etkisi sütün kanallarda ilerlemesini daha da kolaylaştırır.

Oksitosin hormonunun yüksek dozlarda rahimi kasıcı etkileri de vardır ve bu nedenle bu hormon doÄŸum eylemi fizyolojisinde ve doÄŸum sonrası rahimin “toparlanmasında” önemli görevler üstlenir. Bu nedenle emziren annelerde, emzirmeyenlere göre rahim daha kolay “toparlanır”.

Oksitosin hormonunun rahimi kasıcı bu etkilerinden “suni sancı” oluÅŸturulmasında ve doÄŸum sonrası kanamaları durdurmada da faydalanılır ve bu amaçla bu hormonunun ilaç haline getirilmiÅŸ ÅŸekli serum içinde dışarıdan verilir.

Süt üretimi arz ve talep kanunlarına göre işler. Bebek ne kadar emerse o kadar çok hormon salgılanır ve o kadar çok süt üretilir.

Emzirmiş, veya emzirmekte olan bir anneyseniz bilirsiniz, henüz emzirmemişseniz bunu ileride yaşayacaksınız:

Emzirme eylemi esnasında anne sütü kanallarda ilerlediÄŸinde oluÅŸan “hareketlenme” anne tarafından hissedilebilir. Bunu anneler emzirme esnasında göğüslerde “karıncalanma”, “yanma”, “uyuÅŸma”, “kaşıntı”, “ürperme” ya da daha farklı ÅŸekillerde, genellikle “tuhaf” ancak “rahatsızlık vermeyen bir ÅŸey” olarak hissederler. Bazı anneler ise süt kanallarda ilerlediÄŸinde hiçbir ÅŸey hissetmezler.

Prolaktin ve Oksitosin hormonları” Yorumlar

  1. gül

    ben 7 aylık hamileyim fakat göğüslerimde anlatılan kadar büyüme olmaadı normaldede küçük göğüslüyüm.bebeğimi emziremicekmiyim..büyümesi için şu anda yapabileceğim bir şey varmı beni aydınlatırsanız sevinirm..

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir