Obezite hakkında yeni bulgular

Obeziteyle ilgili yeni bulgular açıklandı.

ABD’de yapılan kapsamlı bir araÅŸtırmada da, gecede 6 saatten az ya da 9 saatten fazla uyuyanların aşırı ÅŸiÅŸman (obez) olma olasılığının daha yüksek olduÄŸu ortaya kondu.

Düzensiz uyku ile büyük göbek arasındaki bağlantıya ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı araştırmalardan biri olduğu belirtilen çalışmada, az uyuyanların daha fazla sigara içtiği, daha az fiziksel faaliyette bulunduğu ve daha fazla alkol tükettiği yönünde de bağlantı kuruldu.

Çalışma, ABD’de Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi’ne baÄŸlı Ulusal SaÄŸlık İstatistik Merkezi tarafından 2004’den 2006’ya kadar kapı kapı dolaşılarak 87 bin eriÅŸkinle yapılan araÅŸtırmayı kapsıyor.

Amerikan Uyku Akademisi sözcüsü, Colorado’da görev yapan doktor Ron Kramer, yeni araÅŸtırmanın, yeterli uyku uyumayanlarda obezite ve diÄŸer saÄŸlık sorunları bulunmasıyla ilgili diÄŸer bir dizi çalışmalara ek katkılar saÄŸlandığını belirterek, “bütün verilerin, az ve çok uyumanın iyi olmadığını ortaya koyduÄŸunu” söyledi.

Bu tür araştırmalarda, sigara içmenin mi uykusuzluğa neden olduğu ya da az uykunun mu sigara içmeyi tetiklediği gibi neden sonuç ilişkisinin ortaya konamadığına işaret edildi.

Çalışmada, aşırı yemek yemeye, sigara içmeye, uykusuzluğa etkisi olabilen depresyon gibi diğer unsurlar da dikkate alınmadı.

En fazla sigara içenler az uyuyanlar

Yeni araÅŸtırmada, günde 6 saatten az uyuyanların yüzde 31’i, 9 saat ve daha fazla uyuyanların da yüzde 26’sı sigara içtiklerini söyledi.

Sigara içme oranının ortalama yüzde 21 olduÄŸu ABD’de araÅŸtırmaya katılanlardan günde 7-8 saat uyuyanların sigara içme oranı yüzde 18 çıktı.

Obezite ile uyku süresi arasındaki baÄŸlantıda da benzer sonuçlar alındı. Günde 6 saatten az uyuyanların yüzde 33’ünün, 9 saat ve daha fazla uyuyanların da yüzde 26’sının aşırı ÅŸiÅŸman olduÄŸu ortaya kondu. Yeterli uyku uyuyanlarda ise obezite oranı yüzde 22 çıktı.

Alkol kullanımı da en fazla, en az uyuyanlarda ortaya çıktı. Ancak günde 7-8 saat uyuyanlarla, 9 saat ve daha fazla uyuyanlarda alkol kullanım oranının benzer olduğu ortaya kondu.

Araştırmada ortaya konan bir diğer bağlantı da günde 9 saat ve daha fazla uyuyanların yaklaşık yarısının boş zamanlarında daha hareketsiz olduğu belirtildi.

Fazla uyuyanların çoğunun egzersiz yapmalarını zorlaştıran ciddi sağlık sorunları bulunduğu kaydedildi.

Obezite, Alzheimer ve damarla ilgili bunama riskini artırabilir

Obezitenin, Alzheimer ve vasküler demans (damarla ilgili bunama) hastalığına yakalanma riskini artırabileceği bildirildi.

ABD’deki John Hopkins Bloomberg Üniversitesi’nden araÅŸtırmacılar, aşırı kilo ile bunama hastalıkları arasında iliÅŸki olduÄŸunu saptadı.

1995’ten bu yana 40-80 yaşındaki çeÅŸitli bunama hastalıkları olan 2 bin 534 kiÅŸi üzerinde yapılan bu yöndeki 10 uluslararası araÅŸtırmaya dayanarak Dr. Youfa Wang ve ekibi, normal kilolulara göre obezlerde bunama riskinin yüzde 42, bu riskin fazla kilolularda yüzde 36 arttığını gördü.

Wang, kadınlarda obezitenin özellikle Alzheimer hastalığı riskini, erkeklerdeyse daha çok damarla ilgili bunama riskini artırdığını söyledi.

AraÅŸtırmacılar, bunama riskinin yüzde 12’sinin obeziteye baÄŸlanabileceÄŸini, söz konusu Alzheimer hastalığı olunca ise bu riskin yüzde 21’e çıkabileceÄŸini belirtti.

AraÅŸtırma, İngiliz “Obesity Reviews” dergisinin bu ayki sayısında yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir