Mama Hazırlanması Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bazı hatırlatmalar

Anne sütü bebekler için en iyi besindir.
Emzirmeye hazırlık ve emzirmenin devamı açısından, annenin iyi beslenmesi önemlidir.
Biberonla besleme uygulaması emzirmeyi olumsuz etkileyebilir ve bebeği emzirmeme kararından geri dönüş zordur.
Bebek beslenmesi konusunda doktorunuzun önerilerine uyulmalıdır.
Bebek mamaları annelerin bebeklerini emziremedikleri durumlarda doktorunuzun tavsiyesi ile anne sütünün yerine kullanılır.
Mamaların gereksiz ve yanlış uygulanması, sağlık açısından sakıncalı olabilir. Bu yüzden kullandığınız mamaya ait hazırlama ilkelerini uyguladığınızdan emin olun. Bebek mamaları aynı şekilde hazırlanmaz. Mamalar belirtildiği şekilde hazırlanmalı ve kullanılmalıdır.Bebek beslemesi yöntemi seçilirken, toplumsal ve parasal hususlar dikkate alınmalıdır.

1.

Biberonları ve mamayı hazırlamadan önce, çalışacağınız yüzeyin temizliğinden emin olun. Ellerinizi temiz su ve sabunla yıkayın.
2.

Biberonları, emzikleri, kapakları, vidalı kapakları, bıçağı, huniyi ve maşayı sıcak sabunlu suda fırçalayarak yıkayıp, iyice durulayın.
3.

Mama hazırlamada kullandığınız tüm gereçleri büyük bir tencereye koyup, üzerlerini örtecek kadar içme suyuyla doldurun ve en az 10 dakika kaynatın.
4.

Tencerenin içindekileri kaynattıktan sonra, temiz maşayla çıkarıp temiz bir yüzeyin üstüne koyarak suyunu süzdürün. Tenceredeki suyu dökün.
5.

Temiz bir tencereyi mama hazırlamak için gerekli olan sudan biraz daha fazla içme suyu ile doldurun ve an az 10 dakika kaynatın. Ilınmasını bekleyin.
6.

Ilınmış suyu tam ölçüsüne uygun olarak biberona dökün. Mamanın hazırlanmasında kullanacağınız su ve toz mama miktarına dikkat ederek karıştırın.
7.

Kutunun içindeki ölçeğe mama tozundan doldurun ve tozun fazlasını bıçağın keskin olmayan tarafı ile sıyırın.
8.

Biberona su+mama tozu ilave ettikten sonra biberonun kapağını kapatarak, toz eriyinceye kadar kuvvetlice çalkalayın.
9.

Bebeğin ağzına girecek kısmına dokunmadan, emziği biberona takın. Bileğinizin iç kısmına bir kaç damla mama damlatarak, mamanın uygun ısıda olup olmadığını kontrol edin. Mama ılıksa, bebeğinizi beslemeye başlayın.
10.

Bebeğiniz emmeyi bıraktığında, biberonda mama kalmışsa, kalan mamayı dökün ve biberonu soğuk su ile iyice durulayın.
11.

Hazırlanmış mama buzdolabında saklanabilir. Ancak 24 saat içinde kullanılmalıdır. Mamanın uygun ısıda olması için buzdolabından çıkan biberonlar sıcak su içinde ılıtılmalıdır.
12.

Buzdolabına konulmamış mamayı 1 saat içinde kullanmazsanız dökün

TİCARİ BEBEK GIDALARI

1970’li yıllarda piyasaya sürülen ticari gıdalar eklenmiÅŸ ÅŸeker ve tuz, besleyici olmayan katkı maddeleri ve koyulaÅŸtırıcılar ve MSG gibi şüpheli katkı maddeleri içermekteydi.Bunun anlaşılmasıyla üretici firmalar ürünlerini kısmen tüketicilerin kısmen de tıp uzmanlarının baskısıyla biraz da sektörün kendi ürünlerini mükemmelleÅŸtirme ve imajını düzeltme isteÄŸi sonucunda formülasyonlarını oldukça düzelttiler.
Günümüzün ticari bebek gıdaları eklenmiş tuz ve kimyasal maddeleri içermiyor. Bu ticari mamaların sağladığı kolaylık unsurları, bunların sunuma hazır olmaları,bebeğe uygun porsiyonlarda kavanozlarda satılıyor olması, ve kalan mamaların kapatılabiliyor ve saklanabiliyor olmaları bu ürünlere annelerin önemli bir çoğunun ilgisini çekmektedir. Meyveler ve sebzeler toplanır toplanmaz pişirildikleri için besleyici değeri olan maddeleri büyük ölçüde korumaktadırlar. Bu gıdalar tat ve içerik olarak sabittir ve ayrıca güvenilirlerdir. Ticari gıdaların bu fayda ve özellikleri annelerin bebeklerinin beslenme programlarını hazırlamalarında önemli bir yer tutmaktadır.

Annelere önerebileceğimiz dikkat etmeleri gereken unsurlar, etiketleri dikkatle okumaları şeker veya mısır şurubu , tuz, modifiye edilmiş nişasta ve diğer koyulaştırıcılar kısmen ya da tam olarak hidrojenleştirilmiş yağ, monosodyum glutamat (MSG), doğal koku ya da renk ve koruyucular içeren gıdalardan kaçının.

“Anında kullanılmak üzere” ya da kurutulmuÅŸ bebek gıdaları büyük kolaylık saÄŸlar ağırlıkça hafif olup açıldıktan sonra dolapta saklanmaları gerekmez ve sudan baÅŸka sıvılarla da karıştırılarak besleyici deÄŸerleri arttırılabilir.

“Organik” bebek gıdaları piyasada yeni ve pahalıdırlar ve kolaylıkla bulunamamaktadırlar.Bunlar güvenilir ve saÄŸlıklıdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir