Kubital tünel sendromu, ulnar sinirinin herhangi bir sebepten dolayı sıkışması veya baskıya maruz kalmasından dolayı kişinin ağrı hissetmesi ve kolunda şişlik, uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi sorunlara yol açan bir rahatsızlıktır. Kubital tünel sendromu karpal tünel sendromundan sonra en sık görülen bası nöropatisidir. Kubital sinir hastalığını bilmek için ulnar sinir hakkında kısaca da olsa bilgi sahibi olmak gerekir. Şimdi biraz ulnar sinirden bahsedelim.
Ulnar Sinir
Ulnar sinir serçe ve yüzük parmağın hareketini ve his duyusunu taşıyan, C8 ve T1 sinir kökünden devam eden bir sinirdir. Ulnar sinir medial epikondilden kubital tünelin içinden seyrederek el parmaklarına ulaşmaktadır. Bu bölgede sık sık meydana gelen sinir sıkışmaları kubital tünel sendromu olarak adlandırılmaktadır.
NEDENLERİ
Temel sebep dirseğin normal anatomik yapısının bozulması sonucunda sinirin sıkışmasıdır. Siniri sıkıştıran sebepleri şu şekilde özetleyebiliriz.
Kişinin günlük aktivitelerinde sık sık dirsek bükülü şekilde çalışması
Dirseğini bükerek dirseğine dayanarak uyuması
Ders çalışırken dirseğini bükerek masaya dayanması
Travmalar
Dirsek çıkığı
Dirsek kırığı
Dirseğin kemiksel açılarının değişmesi sonucu oluşan deformiteler (aşırı valgus)
Sinovit
Yukarıda sıraladığımız sebepler, kubital tünel sendromu nedenleri arasında gösterilebilir.
BELİRTİLERİ
Kubital tünelin belirtileri ulnar sinir ve ulnar sinirin inerve ettiği kaslarla ilgilidir. Bu belirtileri kısaca sıralayacak olursak;
Serçe ve yüzük parmağında uyuşma, karıncalanma
Dirsek iç tarafında özellikle medial epikondil civarında ağrı,
Serçe ve yüzük parmağında güç kaybı
Hipotenar atrofi
Serçe ve yüzük parmağında pençe eli deformitesi
TEDAVİSİ
Hastaların gösterdiği rgöre tedavi programı belirlenir. İleri derece rahatsızlıklar da ameliyat düşünülür. Fakat güç kaybı olmayan kişilerde öncelik fizik tedavidir. Fizik tedavi uygulanacak hastalara geceleri kullanmaları için dirseği 30 ile 45 derece arasında fleksiyonda, el bileğini nötral pozisyonda veya 20 dereceye kadar dorsifleksiyonda tutan atel önerilir.
FİZİK TEDAVİ
Kubital tünel sendromu fizik tedavisi içerisinde önemli olan egzersizlerdir. Egzersizlerden ayrıca bahsedeceğiz. Kas kuvvet kaybı olan hastalarda ileri ki dönemlerde kuvvetlendirme egzersizleri yapılır. Egzersiz öncesi hastalara ultrason, hot pack ve tens uygulanabilir.
EGZERSİZLER