Koronavirüs

Koronavirüs Nedir?

Hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.
Kaynak: https://medicana.com.tr

Virüsün İlk Keşfi

Koronavirüsler 1960’larda keÅŸfedildi.[4] İlk keÅŸfedilmiÅŸ virüsler arasında tavuklarda görülen infeksiyöz bronÅŸitis virüsü ile soÄŸuk algınlığı semptomları gösteren insan hastaların burun boÅŸluklarından alınmış ve insan koronavirüsü 229E ve OC43 olarak isimlendirilmiÅŸ iki virüs türü yer almaktadır.[5] İlerleyen zamanlarda aralarında 2003’te keÅŸfedilen SARS koronavirüsü, 2004’te belirlenmiÅŸ HCoV NL63, 2005’te teÅŸhis edilmiÅŸ HKU1, 2012’de fark edilmiÅŸ MERS-CoV ile Wuhan kökenli 2019-nCoV’un da yer aldığı pek çok yeni koronavirüs türü keÅŸfedilmiÅŸtir.Bu virüslerin çoÄŸu ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org

Belirtileri Nelerdir?

Üst solunum yolu hastalıkları belirtilerinden bazıları olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş virüsün belirtilerindendir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum kalp-akciğer hastalarında, bağışıklık sistemleri yetersiz kişilerde veya yaşlılarda daha sık görülür. Virüsün teşhisi için klinik belirtileri hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak hekim gerek gördüğünde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

Kısacası Hastalığın İlk Belirtileri
AteÅŸ
Öksürük
Nefes darlığı
İshal
Bulantı ve kusmadır
Kaynak: https://hisarhospital.com

Nasıl Bulaşır?

Wuhan şehrinde başlayan bu enfeksiyonun muhtemelen deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insana bulaştığı düşünülmektedir. Şu an hastalığın insandan insana bulaştığı kanıtlanmıştır. Bulaşma şu ana kadar yoğunlukla hasta ile aynı ailede ya da ortamda bulunanlarda ve damlacık önlemlerini almayan sağlık çalışanlarında görülmüştür. Bulaşma genellikle hasta kişinin öksürmesi ve aksırması sırasında oluşan damlacıklarının 1 m’ye kadar yakın temasta ve korunmasız kişilerin solunum yollarından girmesi ile olmaktadır.

Tedavisi Nasıldır?

Corona virüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan hastalar ilaç tedavisine gerek duymadan iyileşebilir. Ancak bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçlarıyla bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.
Kaynak: http://www.yeditepehastanesi.com.tr

UYARI!
Virüsten korunmak için özellikle kalabalık ortamlarda dolaşırken maske takmam basit ama etkili bir savunma yöntemidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir