Koltuk altı terlemesi özellikle yaz mevsiminde daha belirgin hale gelen aşırı koltuk altı terlemeleri hem fiziksel, hem de ruhsal sorunlara yol açtığı gibi birçok insanın rahatsız olduğu göze hoş gelmeyen görüntü oluşturmaktadır. Ancak rahatsızlığın tedavi edilebilir bir problem olduğundan çoğu kişinin haberi yoktur.
İlk tedavi seçenekleri doğal olanlardır
Özellikle koltuk altına uygulanan terlemeyi önleyici kozmetik ürünler, ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında koku önleyici kozmetikler sıkça kullanılmamalı, deri gözenekleri açık tutulmalıdır. Ter ile dışarı atılan toksin maddeler, deri temiz tutulmayıp bekletilirse, vücuda yeniden emilerek girebilir. Bu nedenle ter kokusundan kurtulmanın en iyi ve doğal yolu sık aralıklarla duş yapmaktır.
Koltuk altı terleme Nedenleri
Hamilelik, ergenlik ve menopoz döneminde aşırı terleme olması normal karşılanıyor. Terin salgılanması, insanlarda sinir sisteminde “sempatetik” denilen bölümün çalışmasıyla ilgilidir. Toplumun yüzde 1’inde, özellikle stresli durumlarda bu sistem aşırı düzeyde çalışmakta ve koltuk altı terleme olmaktadır.
Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, değişik uyaran ilaçlar (emetikler, insülin), tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar yer alır.
Koltuk altı terlemesi Tedavi seçenekleri
Günümüzün modern tedavi yöntemleriyle aşırı terleme rahatlıkla kontrol altına alınabiliyor. Tedaviye başlanmadan önce, aşırı terlemeye yol açan sebep tespit ediliyor. Terleme sorunu olan kişinin kilosu inceleniyor, kullandığı ilaçlar gözden geçiriliyor, menopozda olup olmadığı araştırılıyor.
Koltuk altı terlemesi için uygulanan tedaviler
Botox: Özellikle koltuk altı terlemesinde kullanılıyor. Aslında doÄŸal bir zehir olan ve sulandırılarak kullanılan “botulinum toksini”ter bezlerini çalıştıran sinirleri felç ederek aşırı terlemeyi durduruyor. Muayenehane ÅŸartlarında gerçekleÅŸtirilen botox uygulaması yaklaşık 30 dakika sürüyor. Lokal anestetik krem uygulandıktan sonra her bir koltuk altına seri enjeksiyonlarla botox enjekte ediliyor. Santimetrekareye bir enjeksiyon uygulanıyor. Terleme ter bezlerini uyaran sinirlerle kontrol edilir. Botox ter bezlerini uyaran sinirleri bloke ettiÄŸi için terleme oluÅŸmaz. Genelde estetik amaçlarla kırışıklık tedavisinde kullandığımız Botox terleme tedavisinde çok etkilidir. Özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemesinde kullanılmaktadır. 30 dakika gibi kısa bir sürede Botox uygulanmaktadır. 6–12 ay gibi uzun aralıklarla tekrarı gerekmektedir. Botox oldukça güvenli bir yöntemdir.
Cerrahi yöntemler: Koltuk altı terleme için önerilen tedavi şeklidir. Endoskopik transtorasik sempatektomi olarak adlandırılan teknikle koltuk altından bir delik açılıp akciğer bölgesindeki yüz ve ellere giden sinirlerin başlangıç bölgesi kesilmektedir. Sadece koltuk altı terlemelerinde koltuk altı ter bezlerinin alınması da uygulanabilir.
Lazerle tedavi: Koltuk altı aşırı terlemelerinde, koltuk altı ter bezlerinin alınmasıyla başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Lokal anestezi altında, C02 lazer yardımıyla basitçe yapılabilen bu uygulamada, koltuk altından yapılan küçük kesilerle sadece aşırı terlemeye sebep olan bezler çıkarıldığı için cilt sağlam kalıyor. Dolayısıyla işlem sonrasında vücutta genellikle iz kalmıyor. Uygulama süresi 20 ila 40 dakika arasında değişiyor. Aşırı terleme ve kötü koltuk altı kokusu probleminin kalıcı olarak düzeltilebildiği bu tedavide, işlem sırasında cilt çıkarılmadığı için kişi 2- 5 gün içinde normal hayatına dönebiliyor. İşlem yapılır yapılmaz aşırı terleme duruyor ve kişi normal miktarda terlemeye başlıyor. Basit bir cerrahi işlem olduğu için hastanede yatmayı gerektirmiyor. Hamileler dışında, ergenlik çağından itibaren herkese rahatlıkla uygulanabiliyor. Sadece koltuk altı ter bezlerinde uygulanıyor. Kalıcı çözüm sağlıyor.
istanbulda nerde var en ucuz lazer tedavi?
melisa.. lazer tedavide sadece fazlalık troid bezleri olan ter bezleri alınıor ve normal insan gibi gerektiÄŸi yerde terliosun bu olası gereken tamamı alınırsa vücüt baÅŸka yerlerden terleme yapıcak…
didem hanımm…aynı sorunla bnde karşıkarşıyayım .dedeÄŸin gib kozmetik ilçalar bir fayda wermior bnm tam tersi artırıor desem yeri war fakat geçmiÅŸteki günlerde çıktıım doktorum kan tahlillerinde biÅŸi olmadıını ifade etti hastalığa baÄŸlı deÄŸilde yapısal-genetik oldunu söledi.we bana botoxu önerdi fakat görüşmeye gittiÄŸimde 6-12 arasında ve daha sonrada tedavinin sürmesi gerketiini söledi..yani ilerde tekrarlıo sadece kısa süreli tedavi ÅŸekli bu..oysa cerrahi tedavi ve lazer tedawi war..cerrahi tehlikeli bi operasyon…sana tercihim lazer tedawi olman ve %100 gçerli tedavi uzun süreli…araaÅŸtırma dilerimm..ÅŸimdiden geçmiÅŸ olsun..
benim de koltuk altımda aşırı terleme var. benim merak ettiğim lazerle ter bezlerinin çıkarılmasından sonra vücudun genelinde normalin üstünde terleme artışı olur mu?
22 yaşında evli bir bayanım 2 3 senedir koltuk altımda aşırı terleme oluyor.kozmetik ürünlerini kullanarak dindirmeye çalıştım ama olmadı.tek çare özel doktora gitmek kaldı kan tahlillerine bakıldı hiç birsey olmadıgı söylendi.sadece estreva jel ilaçını kullanmamı 1ay sonra tekrar gelmemi istendi.acaba bu ilaçın gerçekten faydası varmı yokmu bilmiyorum.tek çare botox tedavisini söyledi.ilaçın bugun 3.ü günü bakalım nolacak.botox tedavisi ücreti ne kadar öğrenebilirmiyim.ilğinizden dolayı teşekkür ederiz.