Kolesterolün zararları

 Kolesterolün zararları Nelerdir?

Kandaki yüksek kolesterol seviyeleri kan damarlarının duvarlarına zarar verir. Damar çeperinde birikerek plaklar oluÅŸtururlar. Bu da kalp, beyin ve diÄŸer organlara oksijen taşıyan kanın geçiÅŸini kısıtlar. Beyne ve kalbe giden damarlari sertlestirirler ( arteriosklerosis) biriken kolestrol damarları daraltır, kalbe giden kan akışının azalmasına, hatta kesilmesine sebeb olur, kalp ihtiyacı olandan az oksijen alır; kalp kasları zayıflar ve  göğüs aÄŸrılarına (anjina) sebep olur. EÄŸer daralmış damarda kan pıhtısı oluÅŸumu ise kalp krizi(miyokard enfarktüsü) oluÅŸur. EÄŸer pıhtı beyne giden damarları tıkarsa, felç oluÅŸur.

Kolesterol düzeyleri 20  yaşından itibaren orta yaÅŸlara kadar her 5 yılda bir ölçülmelidir. Genellikle üst sınır olarak 200, alt sınır olarak 160 normal kabul edilir.

Eğer kolesterol düzeyiniz 240 ve daha yukarı seviyelerde ise ve diğer risk faktörlerine sahipseniz (örneğin sigara içiyorsanız veya geçmişinizde bir kalp hastalığı hikayeniz varsa) endişelenmeye başlamalısınız. Ancak bu endişenin paniğe dönüşmesine gerek yoktur. Çünkü ılımlı egzersizler ve diyetinizde yapacağınız kısıtlamalarla kısa bir süre içinde kolesterol düzeylerinizde % 15 lik bir gerileme olabilir. Doktorunuzun düzenleyeceği tedaviler ile bu oran dahada artabilir.

Şunu sakın unutmayın: Kolesterolunuzdeki her %1 lik düşüş kalp krizi riskinizi % 2 azaltacaktır.

Kolesterol yüksekliÄŸi sadece orta yaÅŸlarda ve boÄŸazına düşkünlerde görülmez. Fakir ve yaÄŸ oranı yüksek besinleri alan genç ve çocuklarda da belirtileri hemen görülmese bile damarlarda kolesterol birikimi baÅŸlayabilir. Genler: Kalıtım kolesterol seviyeleri üzerinde önemli bir etkendir. AraÅŸtırmacılar aile ile iliÅŸkili hypercholesterolemia ve diÄŸer ailevi kolesterol bozukluklarından dolayı tüm dünya da her yıl 10 milyon orta yaÅŸlı insanın öldüğüne inanmaktadırlar.Bazı kiÅŸiler KaraciÄŸerde LDL alıcılarının eksikliÄŸi ile doÄŸarlar.Bu yüzden karaciÄŸerin filtre kapasitesi sınırlıdır. BaÅŸka karaciÄŸer bozuklukları da kolesterol seviyelerini etkilerler.

Tiroid hastalıkları, diabet gibi bazı genetik faktörlerde kolesterol seviyelerini arttırıcı etki gösterebilirler.Bu sebeple ailenin tıbbi öyküsünün bilinmesi önemlidir.Ailede erken yaşlarda geçirilmiş kalp krizi veya kalp krizine bağlı ölüm öyuküsü varsa
koroner arter hastalığı veya yüksek kolesterol riski ailevi olarak artmaktadır.

Kolesterolün zararları” Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir