Kıl dönmesi

Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumu ve nadiren göbekte cilt altına geçip yara, abse ve fistül oluşturmasıdır. Kıl dönmesi yani DERMOİD KİST veya PİLONİDAL SİNÜS, cilt altı kıl yuvası demektir.

Sırt ve baÅŸtan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasında, kıllı ve terli oluÄŸa takılıp sürtünmelerle oluÄŸun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida gibi dönerek cilt altı yaÄŸ dokusu içine hissettirmeden girmesi, labirentler açması, peÅŸinden labirentlere giren bakterin de katkısı ile etrafı iltihaplandırması; cerahatlı veya kanlı, pis kokulu akıntılar ve abseler oluÅŸturmasıdır. Sert büro koltuklarında ve bilgisayar başında, özellikle kaykılık pozisyonda uzun süre oturanlarda veya uzun süre jip sürenlerde veya uzun süre otobüs yolculukları yapanlarda daha sık olur. Kıl dönmesi 16 ila 30 yaÅŸ arası kıllı ve gürbüz, genç erkeklerde, nadiren de genç bayanlarda oluÅŸur. OluÅŸ ÅŸekline gelince; kıllar yılan derisindeki gibi yivli veya pullu olup, dar ve sıkışık veya sürtünmeli ortamlarda kıpırdandıkça tek yönde ilerler. Saç telini iki parmak ile tutup hafifçe oÄŸuÅŸturunca bu hareketi açıkça görmek mümkündür. Benzer ÅŸekilde iki kaba et arasındaki herhangi bir serbest kıl, sürtünme, itelenme ve dönme mekaniÄŸi ile oluÄŸun dibine doÄŸru hareket eder. Hiperkeratoz ve aşırı terleme nedeni ile geniÅŸlemiÅŸ bir ter bezi aÄŸzından deri içine girebilir, peÅŸinden baÅŸka bir kıl geçebilir. Giderek bu minik ağız, kılların minik zorlaması ile geniÅŸler, deri hücreleri ter bezinin ve deliÄŸin içine doÄŸru yürür ve deliklerin iç yüzeyi cilt epiteli ile döşenerek minik bir tünel oluÅŸur ve peÅŸpeÅŸe kılların buraya girmesi kolaylaşır. Uzun saç kılları bile girebilir. Bazan bir kaç kıl girdikten sonra tünel giriÅŸi iyileÅŸip kapanabilir. Ama tünel içindeki kılların ve bakterilerin cilt altında derinlere doÄŸru ilerlemesi ve iltihaplanmalar devam eder. Günün birinde mutlaka abseleÅŸme ve fistülleÅŸme olur. Fistül ağızlarının % 78’i oluÄŸun sol kenarında ve % 82’si kıl giriÅŸ deliklerinin yukarı tarafında yer alır.

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kuyruk sokumunda veya anüsün arka yukarı tarafında az hassas küçük ÅŸiÅŸlikler kaşıntı, akıntı veya akıntısız , kıllı, kılsız, milimetrik delikler ve bazan de abse oluÅŸmasıdır. Muayene ve tetkiklerde içi iltihabi granülasyon dokusu ve kıl dolu kese ve fisütller ve olayı çepe çevre sınırlayan ve kılların daha derinlere gitmesini önemli ölçüde önleyen kalın fibrotik kılıf görülür. Abselerin hacmi 1 cc’den 100 cc’ye kadar deÄŸiÅŸir ve kendini lokal ısı ve aÄŸrı, sistemik ateÅŸ ve halsizlik ile belli eder.

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bu güne deÄŸin fazla uygulanmış olan tedavi ÅŸekli cerrahidir. Cerrahi tedavi ÅŸeklileri çoktur ve hemen hepsinde saÄŸlam çevre doku ile birlikte hastalıklı dokular genişçe çıkarılır, yara açık bırakılarak aylar süren pansuman ile kapanbası beklenir. Ya da yara çeÅŸitli tekniklerle kapatılır. Kapalı yöntemlerden Limberg’in tarif ettiÄŸi, derin olduÄŸu düzleyici flep rotasyonu, en radikal yöntemdir. Ancak 2 – 3 günü hastanede olmak üzere 5 ila 10 gün yatak istirahati, iki gün süreli hemovak dren geniÅŸ spektrumlu antibiyotik tedavisi on gün yüz üstü yatılması ve üzerine oturulmaması, bir hafta su deÄŸdirilmemesi ve operasyon sırasında en ufak bir kıvrım gamze veya oluk bırakılmaması gerekir. DeÄŸilse nüks riski %10’u bulur. Bu nedenle alternatif yöntem araÅŸtırmaları devam etmiÅŸ ve Fenol ile oldukça etkili tedaviler yapılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir