Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir.
Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi, için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Katarakt göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması durumundadır.
Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3 ana grup altında incelenebilirler:
1 Yaşa bağlı kataraktlar
2 DoÄŸumsal kataraktlar
3 İkincil kataraktlar: Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortizon gibi), darbeler, metobolik hastalıklar (diyabet gibi) sonucunda oluşanlardır.
Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ültraviyole ışınları gibi bir çok risk faktörü bulunmaktadır. Lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak yada yakın görme bozukluğundan şikayet ederler. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.
KATARAKT TEDAVİSİ
Katarakt tedavisi cerrahidir. Hangi cerrahi teknikle yapılırsa yapılsın şeffaflığını yitiren lens tabakası alınarak yerine suni bir göz içi merceği yerleştirilerek ameliyat yapılır. Göz içine mercek konulmazsa hastalar cerrahi operasyon sonrasında yüksek numaralı gözlük veya kontakt lens kullanmak zorunda kalırlar.
UZAK VE YAKINI BİR ARADA GÖRMEK : Gelişen teknoloji ile göz içi merceklerde yeni sistemler ortaya çıkmaktadır. Eğer kişinin göz yapısı izin verirse uzak ve yakını dengeleyen göz içi lensleri kullanılabilmektedir.
1-İNTRAKAPSÜLER CERRAHİ:
Eski cerrahi yöntemidir. Bu cerrahi yöntemle yapılan katarakt ameliyatlarında lens tabakası bir bütün olarak çıkarılmaktadır. Ameliyatlardan sonra hastalarda lens tabakasının kırıcılığı ortadan kalktığı için yüksek hipermetropi gelişir. Hastalar net görebilmek için kalın gözlük yada kontakt lens kullanmak zorundadır. Artık, mecbur kalmadıkça bu yöntemle yapılan ameliyatlar güncelliğini kaybetmiştir.
2-EKSTRAKAPSÜLER CERRAHİ
Daha gelişmiş bir cerrahi yöntemidir. Lens arka kapsülü ameliyat esnasında korunarak katarakt alınmakta ve göz içine yapay bir lens yerleştirilmektedir. Bu teknikle ameliyat yapılabilmesi için lensin belirli bir olgunluğa erişmesi, olgunlaşması gerekmektedir. Bu tip ameliyat geniş korneal kesi ve dikiş gerektirmektedir. Göze konan dikişlerinde belli bir astigmatizma yaratmasından dolayı hasta fonksiyonel görmesine ameliyattan sonra, 8-10 hafta içinde, dikişler alındığında kavuşabilmektedir.
3-FAKOEMÜLSİFİKASYON
Günümüzde en gelişmiş yöntem olarak uygulanan fakoemülsifikasyon yöntemiyle yapılan katarakt ameliyatlarında, kesifleşen lens tabakası arka kapsülü korunarak ultrasonografik dalgalar yardımıyla parçalanıp alınmakta ve göz içine daha rahat uyum sağlayan, göz içi lensleri yerleştirilmektedir. Bu yöntemin avantajı, küçük bir korneal kesiden tüm ameliyatın gerçekleştirilmesi ve göze dikiş konulmamasıdır. Böylece gözde dikişe bağlı astigmatizma oluşmadığından hasta fonksiyonel görmeye çok kısa bir sürede kavuşmaktadır. Hastalar ameliyattan hemen sonra sosyal yaşantısını normal olarak sürdürebilmektedir. Bu ameliyat tekniğinin uygulanması için lensin tam olgunlaşması gerekmektedir, kişinin görmesini engellemeye başladıktan sonra, görme tamamiyle kapanmadan ameliyat yapılabilir.
Günümüzde kişilerin aktivitelerinin artması kataraktı olan kişilerin daha kısa sürelerde günlük yaşamlarına dönmelerini gerektirmektedir.
Fakoemülsifikasyon yöntemi, şu anda gelişmiş ülkelerde en yaygın kullanılan yöntemdir. İyileşme süresinin kısa olması, ameliyat sonrası astigmatizma problemlerinin olmaması, bu yöntemin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesine sebep olmaktadır.
KATARAKT CERRAHİSİNDE LASER NASIL KULLANILIR ?
Kataraktın tedavisi cerrahidir. Laserle katarakt cerrahisinde ise; fakoemülsifikasyon tekniğindeki prensipler uygulanmakta, sadece lensin parçalanmasında ultrasonografik dalgalar yerine laser ışınları kullanılmaktadır. Korneal kesi küçük olduğu için dikiş gerekmemekte ve iyileşme hızlı olmaktadır.
Normal katarakt ameliyatı olan kişilerin %20 gibi bir bölümünde hangi cerrahi teknik kullanılırsa kullanılsın, operasyon sonrasında göz içi merceğin yerleştirildiği kapsülde bir kesifleşme olabilmektedir. Bu kesifleşen tabaka YAG Laser denilen parçalayıcı bir laserle açılmaktadır. Ancak bu katarakt ameliyatı olduktan sonra yapılan tedavidir.
AMELİYAT SONRASINDA!
· Bu süre içinde göze aşırı baskı yapılmamalı, başa gelebilecek darbelerden kaçınılmalıdır.
· Ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
· Ameliyat sonrasında doktorunuz 2-4 hafta arasında gözlük ihtiyacınıza göre reçetenizi düzenleyecektir.
· Katarakt ameliyatı olan kişilerin 6-8 ay arasında düzenli olarak göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
UNUTMAYIN!
· Görmenizde yakın ve uzakta azalma veya netleşmeme olursa, bu katarakt başlangıcı olabilir.
· Doğumsal kataraktın tedavisi önemlidir. Göz görmeyi öğrenmediği için zaman kaybedilirse görme tembelliği gelişebilir.
KATARAKT TEDAVİ EDİLMEZSE:
· Görme fonksiyonu uzak ve yakında bozulur veya kaybedilir.
· Göz içi basıncında artma gözlenebilir.
· Görme tembelliği gelişebilir. · Göz içinde üveit denilen enflamasyonlara neden olabilir.
· Gözün görme merkezi ve retina muayenede izlenemediği için göz içindeki problemlerin teşhis ve tedavisi zorlanır.
VENİ VİDİ`DE KATARAKT AMELİYATI
Kataraktınızın tedavisi için kliniğimizi tercih ettiğinizden dolayı teşekkür ederiz. Kliniğimize geldiğinizde yapılacak olan işlemleri kısaca size anlatmak istiyoruz.
İşlem öncesindeki gece yapmanız gerekenler ise :
– Kullanıyorsanız kontakt lensleriniz çıkartın ve takmayın.
– Göz makjayı uyguluyorsanız lütfen çok iyi temizleyin ve yarın sabah yapmayın.
– Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa lütfen kesmeyin, fakat muayene esnasında doktorunuza belirtin.
Önce sağlık personeli arkadaşlarımız işlem ön tetkiklerinizi yapacaktır
– göz numaralarınızın otomatik ölçümü ve göz tansiyonlarınız ölçülecektir. Bu esnada gözlük numaralarınızın ölçülmesi için gözlüğünüzde 1-2 dakikalığına alınacaktır.
– Bu iÅŸlemlerden sonra topografi , pakimetri ve biyometri denilen detay tetkikleriniz yapılacaktır.
– Bu tetkikler sonrasında doktor muayenesi yapılacaktır.
– Muayene sonrasında doktorunuz size gözlerinizin iÅŸlem için uygun olup olmadığını bildirecektir.
– Göz yapınız uygunsa size katarakt ameliyatı için randevu verilecektir.
Ameliyat yapılırken :
– Öncelikle steril bir ortam olduÄŸu için üzerinize bir gömlek ve başınıza bone takılacak ve o bölümde kullanılan bir terlik giydirilecektir.
– Bekleme odasına alınacaksınız ve topikal anestezik bir damla bir kaç defa görevli arkadaÅŸlar tarafından gözünüze damlatılacaktır.
– İşlem odasına alındığınızda ameliyat masasına oturmanız ve başınızı düz tutmanız istenecektir.
– Doktor cihazı gözünüze ayarladıktan sonra göz çevreniz özel bir solüsyonla silinecek ve bir örtü örtecektir. Kapakları açık tutacak özel bir alet yerleÅŸtirecektir.
– Doktor ameliyatınız fakoemülsifikasyon metodu ile yapacak ve göz içine mercek yerleÅŸtirecektir.
– İşlem bitiminde arkadaÅŸlarımız sizi tekrar bekleme odasına alacaktır ve burda 10-15 dakika kadar bekletileceksiniz. Doktorunuz özel bir aletle kontrolünüzü yapacak ve sizi otelinize gönderecektir.
– Tedavi sonrasında bulanık görebilirsiniz, bu geçici bir süredir, ilk 24 saat sonrasında görmeniz düzelecektir.
Ameliyat sonrasında ilk 24 saat
– gözleriniz ovuÅŸturmayın
– mümkünse bir güneÅŸ gözlüğü kullanın
– göz makyajı yapmayın
– ilaçlarınızı düzenli olarak damlatın
– havalandırması temiz ortamlarda bulunun
– duÅŸ alabilirsiniz fakat gözlerinize su ve ÅŸampuan kaçmamasına dikkat edin
– ilk 24 saat içinde gözlerinizde batma ve sulanma olabilir, bu doÄŸal bir durumdur, aÄŸrınız olursa ağızdan analzejik alabilirsiniz
takip eden günlerde
– verilen listeye göre ilaçlarınız düzenli olarak damlatın
– 1 hafta sonra havuza ve denize girebilirsiniz, bu süre içinde gerekirse yüzücü gözlüğü kullanarak yüzebilirsiniz.
– 1 hafta kadar göz makyajı yapmamanızı öneririz
– tedavi sonrasında da düzenli göz muayenelerinizin yapılması gerekmektedir, lütfen düzenli olarak göz doktorunuza baÅŸvurun.
slm benim sol gözüm uzağı net görmüyor doktor katarak diyor 1 ay soraya randevu verdi ve baş hekim muayne edip karar verecek.amalyat diyebilir daha önce hiç amelyat olmadım nasıl acaba daha önce oolan varsa bilgilendirirse sevinirim. kör kalma riski varmı acaba?
Ben 2001 yilinda sol gözümden katarak ameliyati oldum. komtrollarimi düzenli olarak yaptirdim.Yedi ay sonra yapilan kontrolda retina zarinin kalktigini ve derhal ameliyatim yapildi.Tam olarak basarili olamadiklari icin ayni hafta ikinci ameliyatida yaptilar ama sol gözümle ancak%5 lik bir görüs var. Simdi sag gözdede katarak var onu da ameliyat etmek istiyorlar.Hamburgta baska bir gözdoktorunun da teshisi ayni.Izmirdeki iki ayri göz doktoru ise ameliyatlarda her zaman risk vardir bu vaziyette idare et en son care ameliyat dedi. 72 yasindayim. bilgilediriseniz sevinirim. Saygilarimla.
benim oglum doguştan katarak bana yardımcı olabilirmisiniz.
benim sol gözzumde katrak teşisi koyuldu nerede amaliyat olmamalıyım
ben daha önceden bir göz ameliyatı geçirdim aşırı göz tansiyonu oldugundan dolayı gözümün birini kapattılar gözün patlamasından korktukları için içini boşaltıp kör ettiler ama gözüm yerinde düzenli olarak kullandıgım bir göz damlası bulunmakta o damlayıda yine tansiyon için kullanıyorum kör olan göze damlatıyorum diyer gözümdede katarak oldugunu söyledi amaliyat yapan doktor şimdi gören gözümde iyice bulanık nerdeyse görmez oldum benim katarak amaliyatımı hangi yöntemle yapabilirsiniz amaliyat sonrasında kalın mercekli gözlük kullanmak zorunda kalırmıyım fako yöntemi ile amaliyat olabilirmiyim. meyilimle ilgenip bana yardımcı oldugunuz için şimdiden teşekkür ederim
ben behçet hastasıyım ama gözümde 1991 den bu yana iltihap oluşmadı bir gözüm görmüyor diger gözümdede katarakt var ben fako ile tedavi olabilirmiyim olursam kalın camlı gözlük kullanmak zorundamıyım