Kalp Sağlığı

Kivi Kalbin Koruyucusu

Alman bilim adamları, kivinin kalp ve şeker hastalığı riskini yüzde 50 azalttığını ifade ediyorlar.Bir kivide bir portakalda bulunan C vitamininin, iki katı vitamin olduğunu belirten uzmanlar, bu lezzetli meyvenin aynı zamanda kabızlığı önlediğini ve cilde tazelik verdiğine dikkat çekiyorlar.

Kalp pili nasıl takılı

Kalp pilleri takılış amacına göre 2’ye ayrılır: Geçici kalp pili Geçici kalp pilleri acil durumlarda veya anormal kalp ritmi altında yatan nedenin düzeleceği bekleniyorsa (örn. ilaca bağlı kalbin yavaş çalışması) kullanılır. Ayrıca kalıcı kalp pili yerleştirilinceye kadar yeterli kalp hızını sağlamak için de kullanılır. Geçici kalp pili uygulaması kalp krizi hastalarında, takikardisi olan hastalarda, açık… Devamını Oku »

Cinsel aktivite kalbi nekadar etkiliyor

Cinsel aktivite kalbi ne kadar zorluyor?   ANKARA (İHA) – Cinsel ilişkinin az da olsa kalp krizi riskini artırdığı belirlenirken, sağlıklı bir kişide cinsel aktivitenin orta dereceli bir egzersize eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Hareketsiz yaşam ve evlilik dışı ilişkilerin yanısıra cinsel birleşme pozisyonu da kalp krizi riskini tetikliyor. Bunun için uzmanlar, kalp hastalarının, ideal pozisyonda cinsel… Devamını Oku »

Kalp çarpıntısına dikkat!

Çarpıntı bazen masum bazen tehlikeli bir belirtidir. İşte dikkat etmeniz gereken hususlar.. Kalbinizin kıpır kıpır olması, birini görünce ya da düşününce “küt küt” diye atması iyi bir şeydir ama iş tekrarlayan çarpıntılara gelince değişir. Sık tekrarlayan çarpıntılar can sıkıcı ve korkutucu olabilir. Çarpıntılarınızın sebebi zamansız ve yersiz kalp atışları veya kalbinizin gereğinden hızlı çalışması olabilir.… Devamını Oku »

Suni Solunum / Kalp Masajı

Suni Solunum ve Kalp Masajı Suni Solunum ve Kalp Masajı Kendi kendine solunumun olmadığı durumlarda, akciğerlerin havalandırılmasını sağlamak ve durmuş olan kalbi yeniden çalıştırmak için yapılan işlemler. Boğulma, asılma, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi gibi hallerde ve genel olarak zahiri ölüm halindeki insanlarda, özellikle nefes alamayan bebeklerde, mümkün olduğu kadar çabuk tatbik edilmelidir. Bütün vakalarda… Devamını Oku »

Kalp pili olan hastalar nelere dikkat etmelidir

Yerleştirme işlemini takiben, takılan kalp piline ait temel bilgileri ve acil durum talimatlarını içeren bir kart hastaya verilecektir. Bu kart her zaman hastanın yanında muhafaza edilmelidir. İlave olarak, hastalar pillerinin marka ve modellerini ezberlemelidirler. Mekanik problemler nadir olmasına rağmen, bu bilgi üretici tarafından kalp pilinin toplatılması durumunda hastanın işine yarayacaktır. Kalp pili fonksiyonunu etkileyen cihazlar… Devamını Oku »

Kalp Kapakları

Kalp dört odacıktan oluşur: üst kısımda iki kulakçık (sağ ve sol atrium) ve kulakçıkların altında iki karıncık (sol ve sağ ventrikül). Kulakçıklar ile karıncıklar arasında ve karıncıklarla buradan çıkan damarlar arasında kapaklar bulunur. Kapaklar, kanın tek yönlü akmasını, dolayısıyla kanın geri kaçışını engellemeye yarar. Kapaklar, kanın karıncıklara tek yönlü girişini sağlarken tek yönlü de çıkışını… Devamını Oku »

Kolesterol ve Tedavi

Kolesterol, tüm vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli olan bir çeşit yağdır. Kolesterol vücutta hormon (kortizon, seks hormonu), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerinin sentezlenmesinde kullanılır. Kolesterol Nedir? Kolesterol, tüm vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli olan bir çeşit yağdır. Kolesterol vücutta hormon (kortizon, seks hormonu), D vitamini ve yağları… Devamını Oku »

Yüzmenin tarihçesi

Yüzme sporunda, Türklerin daha Orta Asya’dan göç etmeden oradaki nehirlerde ve göllerde yüzdükleri, bilinen bir gerçektir. Londra’daki British Museum’ da bulunan bir kabartmada, Uygur Türkleri’ nin bugünkü kulaç sitilini bildikleri görülmektedir Asur-Babiller’ in de yüzme sporuyla uğraştıklarına ilişkin belgeler vardır. M.Ö. VIII. yüzyıla ait olduğu sanılan bir Asur kabartmasında, düşman oklarından kaçan Asur savaşçılarının yüzerek… Devamını Oku »

Kalp Krizi Tanımı

Tanım Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir. Nedenler ve Risk Faktörleri Kalp krizlerinin çoğu koroner arterlerde (kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlar) oluşan pıhtılar (trombüs) sebebiyle meydana gelir. Pıhtılar genelde ateroskleroz1 sonucu meydana gelen değişiklikler yüzünden daralmış koroner arterlerde… Devamını Oku »

Kalp pilinin takılışı

Kalp pilleri (pacemaker), kalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi amacını taşırken son yıllarda ritim bozukluklarında (antitakikardik pacemaker’ler ve takılabilir kardiyoverter-defibrilatör piller -ICD-) ve kalp yetmezliğinde de kullanılmaya başlanmıştır (biventriküler pacemaker’ler). Kalıcı kalp pilini gerektiren durumları inceleyelim: Sinüs düğümü hastalığı: Hasta sinüs sendromu olarak da… Devamını Oku »

Kalbiniz sağlam mı?

Dünyaca ünlü, New York Presbyterian Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, altı soruluk bir sağlıklı kalp testi hazırladı. Bakalım geçebilecek misiniz? 1- Kilo vermek isteyenlere aşağıdaki stratejilerden hangisi en sık tavsiye edilir? a- Haftada bir tartılmak b- Günde iki-üç küçük öğün temek c- Her gün kuruyemiş yemek d- Herkes için Snickers paketleri!… Devamını Oku »

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizinde şikayetin esasını göğüs ağrısı oluşturur: Göğüs ağrısı:1 Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir; fakat, özellikle diyabet hastalarında ve yaşlılarda, bu ağrı çok belirsiz olabilir yada hiç hissedilmeyebilir (sessiz kalp krizi). Ağrı sıklıkla göğüsten omuz yada kollara, ense, dişler, çene, karın veya sırta doğru yayılır. Bazen ağrı sadece bu bölgelerden… Devamını Oku »

Yürüyüş

Kolay uygulanabilen, çok fazla ekipman gerektirmeyen, hemen her yaştan ve cinsten kişinin yapabileceği bir egzersiz tipi yürüyüş. Tabii ki yürüyüş derken normal öğleden sonra gezintilerinden söz etmiyoruz. Yürüyüş belli bir disiplinle yapıldığında vücuda sağlık ve zindelik verir, fazla kilolardan kurtulmayı sağlar, kanser, kalp ve şeker hastalığı riskini azaltır. İşte bu yazımızda size yürüyüş hakkında bilmeniz… Devamını Oku »

Kalp ve Damar Hastalıkları

Kalp ve damar hastalılarına, beslenme hataları, hava kirliliği, sağlıksız yaşam koşulları, şişmanlık ve düzensiz cinsel yaşam neden olur. Elbette nedenler bu kadar kalmıyor. Ancak bu sayılanlar, en başta gelen faktörler. Beslenme Hataları Kalbe zarar veren şeylerin devamlı ve fazla miktarlarda kullanılmasıdır. Başlıcaları şunlardır: Alkol: Kan damarlarının iç tabakasını eriterek, kanın damarlardan dokular arasına sızmasına yolaçar.… Devamını Oku »

Kalsiyum

Kalsiyum dengesi özellikle kalp fonksiyonları için önemlidir. Normal kan kalsiyum düzeyi % 10 mg dır. Bunun 5,5 mg ı Ca++ iyonu şeklinde, 4 mg ı taşıyıcı protein şeklinde, 0,5 mg ı da fosfat ve sitratlarla kombine şekildedir. D vitamini kalsiyum ve fosforun sindirim sisteminden emilmesine yardımcı olur. Diyetle yeterince kalsiyum alınmaması durumunda vücut otomatik olarak… Devamını Oku »