Hastalıklar

Fosfor eksikliği

Fosfor eksikliği Birçok gıdada yeterince fosfor mevcut olduğu için fosfor eksikliği ancak uzun süre aluminyum hidroksit içeren antiasit kullanımı veya bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Osteoporoz, kemik incelmesi, iştah kaybı, yorgunluk, kas ağrıları gibi bazı belirtiler verir. Fosfor Düzeyinin Azalmasına Yol Açan Bazı Sebepler: – Hiperparatiroidizm – D vitamini eksikliği – Hiperinsülinizm – Alkolizm –… Devamını Oku »

Akraba Evliliği Hastalığı

Akrabalıkları bulunan bireylerin evliliği. Otozomal çekinik kalıtım ve multifaktöriyel kalıtımda hastalık tekrar riskini arttıran bir durumdur. Otozomal çekinik kalıtımlı bir genetik özellik toplumda ne kadar az görülüyorsa, hasta bireyin anne ve babasının akraba olma olasılığı o kadar artar. Çok yakın akrabaların çiftleşmesi, inbreeding terimi ile de ifade edilir.

Kaşıntı

Kaşıntı Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş hissi, hafif yanma ve batma gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan kaşıntıya, tıp dilinde pruritus veya kaşeski denir. Kaşıntıyı doğuran nedenler çok çeşitlidir: Sabun, çamaşır tozları ve bazı boyaların neden olduğu kaşıntılar Yün veya naylon iyeceklerin neden olduğu kaşıntılar Bazı kimyasal maddelerin neden olduğu kaşıntılar İstiridye, yumurta, süt,… Devamını Oku »

Çocuklarda Baş Ağrısı

Zehirli maddelerin yanlışlıkla yutulması en sık 1-5 yaş grubu çocuklarda oluşur. Bunun nedeni, çocukların bu devrede çevreye olan ilgisinin artmış olmasıdır. Hareketli ve meraklıdırlar. Eğer ilaçlar ve kimyasal maddeler kolayca erişilebilecek yerlere bırakılırsa dikkatsizlik ve tedbirsizliğin faturası ağır olabilir. Daha büyük çocuklarda zehirlenmeler intihar girişimlerine bağlı ilaç doz aşımlarıyla ilişkilidir. Genel olarak bakıldığında, zehirlenmelerin çoğu… Devamını Oku »

Uçuk

Herpes Simplex (uçuk)   Herpes Simplex uçuk Herpes Simpleks Virüs (HSV) derinin herhangi bir yerinde su kabarcıkları ve yaralara neden olan bir virüstür. Bu yaralar genellikle ağız ve burun etrafında, cinsel bölgede ve kalçada oluşur. HSV enfeksiyonları aralıklı olarak tekrar ettiği için rahatsız edici olabilir. Yaralar ağrılı ve rahatsız edicidir. Kronik hastalığı olanlar ve yeni… Devamını Oku »

Difteri

Günümüzde seyrek rastlanmasına karşın hastalanan her on kişiden birinin ölümüne sebep olan ciddi bir hastalıktır.Tanısı oldukça güçtür.Genellikle her yıl küçük bölgesel salgınları görülür.Ağız, burun, boğaz salgılarıyla direkt temas ile, solunum yoluyla veya ender olarak mikropla yeni kirlenmiş maddelerin (oyuncak vs.) ağza götürülmesiyle bulaşır.Kuluçka süresi 2-5 gündür.En sık 2-5 yaşlarında görülür.

Kıl Dönmesi Nedir? Nasıl tedavi edilir?

Kuyruk sokumunu tercih nedeninde 1. teori; sırttan dökülen kılların kaba etler nedeni ile oluşan derin olukta birikmesi; iki kaba etin birbirine veya oturulan zemine veya sert ve dar giysilere sürtünmesi ile kılların yürüyebilmesi; kapalı ortam nedeni ile oluktaki cildin incelmesi ve kolay delinip tahriş olması ve sert kuyruk kemiğinin baskısı nedeni kılların daha da kolay… Devamını Oku »

Ortakulak Sorunları

Akut Otitis Media: Genellikle bir üst solunum yolları infeksiyonunu takiben infeksiyonun orta kulağa ilerlemesi sonucu akut orta kulak infeksiyonu gelişir. Genel hastalık belirtilerinin yanında kulak ağrısı ve işitmede azalma bulunur. Östaki tüpünün tam gelişmemesi sonucu çocuklarda daha sık görülen bu hastalık iyi tedavi edilmezse ilerler ve orta kulakta infeksiyon (iltihap) birikir. Daha ileri aşamada ise… Devamını Oku »

Alerji hastalıkları polimiyozit

Alerji hastalıkları Polimiyozit Kas dokusunda inflamasyon ve kas lifi hasarına yol açan otoimmün bir hastalıktır. Viral nedenlerin ve genetik yatkınlığın hastalığın oluşumunda etken olduğu söylenmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilir fakat sıklıkla çocukluk çağı ve orta yaşlarda görülür. İnsidansı 100 000 de 5-10 dur. Kadınlar hastalığa daha fazla yakalanmaktadır. Hastalığın şiddeti olgudan olguya değişir. Semptomlar akut… Devamını Oku »

Bademcik & Geniz Eti

Kulak burun boğaz Bademcik ve Geniz EtiBademcik Tonsil ve geniz eti Adenoid olarak isimlendirilen dokular lenfoid hücrelerden oluşmuştur. Lenfosit yapımında rolü vardır. Yeni doğanda anneden geçen immünglobulinler nedeniyle küçüktürler. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. İleri yaşlarda küçülme eğilimi gösterirler. Geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel oluşturur. Ayrıca kulak ve… Devamını Oku »

Mavi Hastalık

MAVİ HASTALIK Kalbin doğuştan ileri gelen bir hastalığına verilen ad. Kalp, kan dolaşımı bakımından, sağ kalp ve sol kalp olmak üzere iki bölüme ayrılır. Sol karıncıkla sol kulakçıktan meydana gelen sol kalpde, akciğerlerden gelerek vücuda yayılan temiz kan bulunur. Sağ kulakçıkla sağ karıncıktan meydana gelen sağ kalpte de vücuttan gelen ve akciğerlere gidecek olan kirli… Devamını Oku »

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu)

Haftanın günlerini öğrenebilecek mi?”, “Mars’ta yaşam üzerine konuşabiliyor, ama 2 ile 2’yi neden toplayamıyor?”, “Niye okulda iyi değil?”, “dede”yi neden “bebe” diye okuyor?”, ” b ve d harfleri arasındaki farkı göremiyor mu?”, “Anlamını bildiği bu kelimeleri neden okuyamıyor?” “Neden aklı kadar başaramıyor?”, “Dört farklı aritmetik probleminin hepsine birden neden aynı cevabı veriyor?”, “Çok iyi bir… Devamını Oku »

Kalp çarpıntısına dikkat!

Çarpıntı bazen masum bazen tehlikeli bir belirtidir. İşte dikkat etmeniz gereken hususlar.. Kalbinizin kıpır kıpır olması, birini görünce ya da düşününce “küt küt” diye atması iyi bir şeydir ama iş tekrarlayan çarpıntılara gelince değişir. Sık tekrarlayan çarpıntılar can sıkıcı ve korkutucu olabilir. Çarpıntılarınızın sebebi zamansız ve yersiz kalp atışları veya kalbinizin gereğinden hızlı çalışması olabilir.… Devamını Oku »

panik atak nedir ? nelere yol açar

Panik atakları insanların % 3-6’sında görülürken batılı kaynaklarda panik bozukluğunun görülme sıklığı % 1-3 olarak belirtilmektedir. Türkiye Ruh Sağlığı Profili Raporunda 12 aylık dönem esas alınarak yapılan sıklık tespitinde, panik bozukluğu ve/veya agorafobi sıklığı toplam % 1 olarak bulunmuştur; bunların hekime başvurma oranı % 34.5 olup, diğer tüm psikiyatrik hastalıklardan daha yüksektir. Panik ataklarının şiddetli… Devamını Oku »

böbrek taşı tipleri

Böbrek Taşlarının Tipleri: Böbrek taşları kimyasal içerik olarak farklılıklar gösterir. Kalsiyum Taşları: Tüm böbrek taşlarının yaklaşık % 70-80 i ya kalsiyum oksalat, veya kalsiyum fosfat ya da her ikisinin bileşiminden oluşur. Kalsiyum diş ve kemik sağlığında önemli rol aynar ve normal diyette bulunur. Kalsiyumun fazlası idrar   yolu ile ile vücuttan uzaklaştırılır. Kalsiyum taşları da… Devamını Oku »

Romatoid Artrit

Alerji hastalıkları Romatoid Artrit Romatoid artrit kronik bir eklem hastalıktır. Eklemleri simetrik bir şekilde tutar. Zamanla eklemlere kalıcı hasarlar verir ve sakatlıklara yol açabilir. Romatoid artrit kötü sonuçları olan ve hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Romatoid artritli kişilerin yaşam kaliteleri ciddi derecede düşer. En sık 35-50 yaşlarında, kadınlarda görülür. En çok hangi eklemleri tutar? [En… Devamını Oku »