Güne zinde başlamanın yolu YOGA

Günümüzün değişik yaşam şartları bizi giderek doğal yaşamdan uzaklaştırıyor ve kentlerin içine hapsediyor.

Farklı toplumsal ve sosyal gereksinimler, gündelik yaşamın ritminin yoğunluğu, bedenimizi ve zihnimizi yoran gerginlik ve sıkıntılar ise başta depresyon olmak üzere bedensel ve ruhsal birtakım hastalıkların doğmasına yol açıyor.

Oysa birçoğumuz günlük koşuşturmacada kendi beden ve ruh sağlığımızı ihmal ediyoruz. Binlerce yıllık geçmişi olan yoga öğretisi, modern yaşamın getirdiği bedensel ve zihinsel gerginliği gidermek, yaşamı daha huzurlu ve doyurucu kılmak için geçerliliğini koruyan en etkin yöntemlerden biri.

Duruş, nefes alıp verme ve yoğunlaşma konsantrasyon üzerine kurulmuş olan yoga öğretisi bedenle zihin birlikteliğini içeriyor. Kökeni eski Hint kent uygarlıklarına kadar inen bu öğreti kişinin bedensel, duygusal ve zihinsel açıdan yetkinleşmesi ve kendi iç barışını, iç özgürlüğünü yakalamasını amaçlıyor. Yoga asanalarını hareketlerini doğru uygulamak beden sağlığını korumayı sağlıyor, kan dolaşımını düzenliyor, iç organlara masaj etkisi yaparak kasların ve tendonların sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. Asanaları zihinle uyumlu hale getirmek ise bedensel farkındalığı ve duyarlılığı çoğaltıyor, esnekliği artırıyor. Derin ve doğru nefes almak ayrıca vücudun gevşemesine ve sakinleşmesine yardımcı oluyor. Yaşama karşı olumlu tutum takınmak ve meditasyon uygulamak özünüzün ortaya çıkmasına, ruhsal dünyanızda doyurucu bir huzur yaşamanıza olanak tanıyor.

Yoga yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Üstünüze rahat kıyafetler giyin.

Sert ama rahat bir yer seçin. Altınıza havlu ya da ince bir battaniye serin.

Düzenli olarak ve mümkün olduğu kadar aynı saatlerde yoga yapın.

Midenizin boş olmasına dikkat edin. Yemeklerden en az iki saat sonra yogaya başlayın. Önce veya asanalar arasında su içebilirsiniz.

Gözlerinizi kapalı tutmaya özen gösterin. Böylece dikkatiniz dağıtmaz ve daha rahat konsantre olabilirsiniz.

Asanaları yaparken doğru nefes alıp vermeye özen gösterin.

Eğer kalp, sırt, kas ya da kemiklerle ilgili sorunlarınız varsa doktorunuza danışmadan yoga asanalarını yapmayın. Retinayla gözün ağ tabakası ilgili rahatsızlığı olanlar ile yüksek tansiyon hastalarının da yoga yapmaya başlamadan önce doktorlarına danışması gerekiyor.

YOGA MERKEZLERİ

Ananda Marga Yoga DerneÄŸi Tel: 0216-369 84 68

Ananda Yoga-Adnan Siddviho Çabuk
Tel: 0212-230 15 47

Brahma Kumaris-Raja Yoga Meditasyon DerneÄŸi
Tel: 0212-219 77 55

Erol Yurderi Tel: 0212-22130 79

Gök-Ar Bedensel Arınma ve Ruhsal Dinlenme
Merkezi Tel: 0212-236 54 84
web sitesi: www.sevgievreni.com

Kuzey Yıldızı Tel: 0212-252 6716
web sitesi: www.kuzeyyildizi.com.tr

YogaÅŸala Tel: 0212-24100 67
web sitesi: www.yogasala.com

Umayoga Tel: 0212-264 5145
Sahaja Yoga Tel: 0212-241 6097

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir