Göz Tansiyonu, Glokom

Göz Tansiyonu (Glokom) sinsi bir hastalık olarak nitelendirilmesinin en önemli sebebi; kendini görme kaybının başladığı ilerlemiş safhalarında fark ettirmesidir. Bu hastalık her yaş grubunda görülebildiği gibi yeni doğmuş bebeklerde de olabilmektedir.Glokom gözde ilk başlarda yavaş ve kendini hissettirmeden başlar, sonraları hızlı seyreder ve görme sinirlerinde onarılması mümkün olmayan görme kaybına yol açacak kalıcı tahribatlara neden olur.Glokomun erken teşhis edilmesi ve hiç zaman kaybetmeden tedavisine başlanması, görmenin korunabilmesi için çok büyük önem taşımaktadır. Erken tedavi edilmediği takdirde sonucu kalıcı görme kaybıyla sonuçlanır.Glokom gibi kendini ancak ilerlemiş safhalarda hissettiren ve gözdeki tahribatı yüksek olan hastalıklardan korunmak için veya tedavisine gecikmeden başlanabilmesi için yılda 1 kez düzenli muayene gerekmektedir.

Göz Tansiyonu Belirtileri

Göz tansiyonu belirtileri üzerinde glokomun çeşidi etkili bir rol üstlenir. Açık açılı glokomda, genellikle hastalığın erken evrelerinde herhangi bir belirti söz konusu olmaz. Ancak ilerleyen süreçte hastanın görüşünde kör noktalar oluşabilir.

-Bulanık görme
-Hafif baş ağrısı
-Hafif göz ağrısı
-Göz ve alında şiddetli ağrı
-Göz kızarıklığı
-Mide bulantısı ve kusma
-Görüşün azalması
-Parlak ışıklar ve renkli halkalar görme.

Glokomun Tedavisi

1. İlaç Tedavisi
Glokomun tedavisinde hastalara öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde, göz içi basıncını düşürmeye yarayan birçok damla kullanır. Uygulanan damlalar ile göz içi tansiyonunun düşürülmesi sağlanamaz ise; doktorlarımızın uygun gördüğü ilave damlalar tedavi süresine dahil edilmektedir. Kullanılan damlaların; her gün doktorlarımızın belirmiş olduğu aralıklar ile ömür boyu kullanılması gerekir. Göz tansiyonunun düşürülmesi için ağızdan alınan tablet şeklinde ilaçlar da kullanılabilmektedir. Ancak bu tabletler göz içi basıncını kısa süreli olarak düşürmeye yardımcı olan ve birkaç gün süreyle kullanılan ilaçlardır.

2. Glokom Ameliyatı
Glokom problemi olan hastaya uygulanan ilaç tedavisine rağmen hastanın göz tansiyonunda düşme gerçekleşmemiş ise, uygulanacak olan tedavi yöntemi ameliyattır. Glokom ameliyatında gerçekleştirilen işlem; göz içi basıncının artmasına yol açan ve göz dışına çıkmakta zorlanan göz içi sıvısının çıkışının kolaylaştırılmasıdır. Ameliyat erişkin hastalarda lokal anestezi, çocuk ve bebek hastalarda ise genel anestezi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir. Glokom tedavisinde çeşitli ameliyat yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak uygulananı ise “Trabekülektomi” dir. Ameliyat sonrası hasta hastanede yatmadan taburcu olabilmektedir. İyileşmeyen bazı glokom türlerinde, standart ameliyat yöntemleri ile sonuç alınamamaktadır. Bu durumda “valf” adı verilen göz tüpleri göze yerleştirilerek göz içi basıncı düşürülmeye çalışılır.

Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür

-40 yaş üstü Afrikalı ya da Amerikalılarda (Irk, glokom riskini artıran bir faktördür)
-60 yaş üstü herkeste (özellikle Meksikalılarda),
-Ailesinde glokom öyküsü bulunan kişilerde,
-Anormal optik sinir anatomisi olanlarda,
-Korneası ince olan kişilerde,
-Göz basıncı yüksek olanlarda glokom yoğun bir şekilde görülür.
Migren hastaları
-Diyabet hastaları
-Kortikosteroid kullananlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir