Entübe etmek

Entübe etme, Entübe edilmek… Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına baÄŸlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaÅŸan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma iÅŸlemine “entübasyon” denir. Bu borunun bir ucu nefes borusu yoluyla akciÄŸerlere ulaşırken diÄŸer ucuna akciÄŸerlere basınçlı hava üfleyen cihazlar baÄŸlanır. Acil koÅŸullarda veya yoÄŸun bakım ünitelerinde solunum yetmezliÄŸindeki hastalarda entübe etmek ve solunum cihazına baÄŸlamak çoÄŸu zaman hasta için hayati öneme haizdir ve bu nedenle yapılması zorunludur.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

Bu işlem sırasında hastanın rahatsız olmaması, refleks olarak öksürmemesi için uyuşturucu ilaç verilir. Ancak hastalığının nedenine göre uyuşturucu (uyutucu) ilaç devamlı verilebilir veya kesilebilir. Hasta uyanık iken çevresi ile işaret yada yazışarak iletişim kurabilir.

Hastanın solunum yetmezliÄŸine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon iÅŸlemi sonlandırılabilir. Bu iÅŸleme de tıpta “ekstübasyon” adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir. Hastanın entübe olduÄŸu süre ne kadar uzun sürerse bu sırada ek sorunlar çıkma ihtimali giderek artar ve ekstübasyon iÅŸlemi o kadar zor hale gelir. Ancak entübasyon süresinin kısa tutulması bir tercih içermez, hastanın durumunun düzelmesi ile iliÅŸkilidir. Hekimler entübasyon süresini mümkün olan en kısa sürede tutmak için çaba gösterirler.

Suni solunum cihazında 2-3 haftadan fazla kalan veya kalacağı öngörülen hastalar için ise, trakeostomi (bkz Trakeostomi yazısı) dediğimiz boğazdan açılan delik yardımıyla solunum desteği verilen uzun süreli entübasyon yöntemine geçilebilir.

Kaynak: toraks.org.tr
Türk Toraks Derneği Solunum Yetmezliği ve Yoğun Bakım ÇG

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.