Düşük Abortus

Tanım:
Gebeliğin ilk 20 haftası içinde, 500 gramdan az embriyo veya fetüs ve eklerinin tamamının veya bir kısmının uterus kavitesi dışına atılması olayına abortus denilmektedir (1977 Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması). Kısaca, 20. gebelik haftasından önce herhangi bir nedenle gebeliğin sonlanmasına abortus (düşük) adı verilir. İlk 12 hafta içinde oluşan düşükler erken düşük, 13.-20. haftalar arası oluşanlar da geç düşük adını alır.


veya başak bir tanımla Gebeliğin 20. haftası tamamlanmadan önce (ya da bebek 500 gramlık ağırlığa erişmeden önce) herhangi bir nedenle gebeliğin bitmesine düşük adı verilir.

Gebeliğin yasal sınırlar içerisinde istek üzerine aile planlaması amacıyla sonlandırılmasına yasal tahliye, başka bir nedenle (anne adayının sağlık durumunun gebeliğin devamına izin vermemesi, bebekte yaşamla bağdaşmayan anomaliler olması veya ölmüş olması) sonlandırılmasına ise tıbbi tahliye adı verilir.

Gebeliğin sağlıklı ilerleyebilmesi için birçok şart uygun olmalıdır. Tabii ki ilk şart bebeğin sağlıklı olmasıdır. Daha sonra bebeğin büyüme ve gelişmesini sürdürebileceği “yuva” konforlu, sağlıklı olmalıdır. Son olarak, zararlı dış etkenler ile karşılaşma önlenmelidir.

Bebeğin sağlıklı olması;
genetik şifresinin normal olması, rahim içine düzgün bir şekilde yerleşmesine bağlıdır. Genetik şifre bozukluğu (kromozomal anormallik), erken gebelik kayıplarının önemli bir çoğunluğunun nedenidir. Bu durum, doğanın bir savunma mekanizması olarak da yorumlanabilir. Zaten yaşamla bağdaşmayacak sağlıksız gebelik ürünü, erken evrede kaybedilmektedir. Geç gebelik kayıpları ise genellikle, genetik bozukluktan ziyade rahim ve rahim kanalının yapısal bozukluklarına bağlıdır. Bu yapısal bozuklukların başlıcaları; servikal yetmezlik, rahim duvarı yapışıklıkları ve rahim içi anatomik bozukluklarıdır.

Anembriyonik gebelik (anembriyonik=embriyo olmayan yani “boş” gebelik; ingilizce=blighted ovum)

Yapılan ultrasonda gebelik haftasına göre embriyo görülmesi gerekirken, embriyonun görülememesi durumudur. Embriyonun abdominal (karından yapılan) ultrasonografide takriben 6 haftalıkken, vajinal ultrasonografide ise takriben 5.5 haftalıkken görülememesi durumunda anembriyonik gebelik düşünülür (Ancak gebelik haftası değerlendirmesi yapılırken son adet tarihi baz alındığında oluşabilecek hatalar nedeniyle (geç yumurtlama gibi), haftaya bağlı yorum çok dikkatli yapılmalıdır). Gebelik kesesi bu durumda haftasına uygun büyüklükte olabileceği gibi, normalden büyük ya da küçük olabilir. Embriyo gebeliğin erken aşamasında aşağıdaki anlatılacak nedenlerden birine bağlı olarak ölmüş ve rezorbe olarak (”eriyerek”) görülmez hale gelmiş, ya da baştan beri hiç gelişmemiştir. Gebelik hormonları belli bir süre daha etkili olmaya devam eder ve belli bir süre sonra (ortalama 1 hafta içinde) gebeliğin düşükle sonuçlanması beklenir.

Anembriyonik gebelik tanısının kesin olduğu durumlarda tıbbi tahliye uygulanmalıdır. Şüphede kalınan durumlarda ikişer gün aralıklarla tercihan vajinal ultrasonografide gebelik kesesinin büyümesi izlenebilir ve /veya beta HCG değerlerinin normal artıp artmadığı araştırılabilir (beta HCG bu dönemde 48 saatte bir yaklaşık iki katına çıkar ve gebelik kesesi günde ortalama 1.2 milimetre büyür). Gebelik kesesinin büyümemesi, küçülmesi veya gerekenden yavaş büyümesi durumunda yine anembriyonik gebelik tanısı konarak gebelik sonlandırılmalıdır.
Geç gebelik kayıpları genellikle, genetik bozukluktan ziyade rahim ve rahim kanalının yapısal bozukluklarına bağlıdır. Bu yapısal bozuklukların başlıcaları; servikal yetmezlik, rahim duvarı yapışıklıkları ve rahim içi anatomik bozukluklarıdır.

Düşük Abortus” 3 Yorum Yapılmış

  1. SONGÜL

    MERHABALAR

    BENİM SON ADET TARİHİM 5 NİSANDI SONRA REGL OLMADIM 4 GÜNÜM GEÇİNCE 9 MAYISTA HEM KAN TESTİ YAPTIM HEMDE DOKTORA GÖRÜNDÜM GEBELİK VARDI AMA BEBEKTE KESESİDE GÖRÜNMEDİ BENDE DOKTORUMDA ÇOK KÜÇÜK OLDUĞU İÇİN GÖRÜNMEMİŞTİR DEDİK VE 1 AY SONRASINA TEKRAR RANDEVULAŞTIK

    DÜN ÇOK HAFİF KANAMAM OLDU KORKTUĞUM İÇİN HEMEN EN YAKIN HASTANEYE GİTTİK DOKTOR MUAYENEDEN SONRA KANAMANIN ÖNEMLİ BİŞİ OLMADIĞINI KORKMAMAM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ YANLIZ TUHAF BİŞİ VARDI ARADAN 12 GÜN GEÇMESİNE RAĞMEN HALAA BEBEK VE KESESİ GÖRÜNMÜYORDU DOKTOR TEKRAR KAN TESTİ İSTEDİ TEST SONUCU 137.30 DU OYSA 12 GÜN ÖNCE İLK YAPTIĞIM TEST 139 DU YANİ İLERLEMESİ GEREKİRKEN GERİLEMİŞ DOKTOR ŞAŞIRDI GEBELİK HEM VAR HEM YOK DAHA DOĞRUSU BUNA TIP DİLİNDE İLERLEMEYEN GEBELİK DENİYORMUŞ

    İKİ İHTİMAL ÜZERİNDE DURUYORUM DEDİ DOKTOR

    BİRİNCİSİ YA BEBEK HİÇ GELİŞMEMİŞ OLDUĞU YERDE DURUYOR

    İKİNCİSİDE GEBELİĞİN ÇOK BAŞINDA OLABİLİRSİNİZ ONDAN GÖRMÜYORUZDUR DİYOR

    PAZARTESİ TEKRARLANACAK KAN TESTİ VE MUAYENEDEN SONRA BELLİ OLACAK HERŞEY AMA BEN ÇOK KORKUYORUM BU BEBEĞİ ÇOK İSTİYORDUK HİÇ BÖYLE BİŞİ DUYMADIK NEDEN BENİM BAŞIMA GELDİ ÇOK ÜZGÜNÜM NE OLACAK ŞİMDİ

    Cevapla
  2. selda

    gebelik var ama bebek görünmüyor dediler bana bunun sebebi ne olabilir bilmiyorum bu konuda bilgi edinmek istiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim kendimi çok kötü hissediyorum 🙁

    Cevapla
  3. ece balık

    merhabalar
    Yazılanların çoğu benim yabancı olmadığım gerçekler. Hatta 3 kez boş gebelik geçirdim. Bazen çığlık atıp imdat demek istiyorum. Çünkü herşey normal görünüyor fakat 8. haftaya kadar . Sonrası korkunç. Çok istediğin varlığı kendin aldırmak zorunda kalıyorsun. Belki de bir sonra ki yine böyle olacak deyip karamsarlığa düşüyorsun.Araştırmalar doktor isimleri ve sukutu hayal. artık bir doktor kadar bilgiliyim ve bigiye ulaştıkça karamsarlık büyüyor.Boş gebelik ile ilgili seminer dahi vereblirim fakat yine de gördüğüm her yazıyı okuyorum.
    Bu konuda tedavi görmüş ve bebek sahibi olmuş kişiler varsa yazsınlar bana

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir