Zehirli maddelerin yanlışlıkla yutulması en sık 1-5 yaş grubu çocuklarda oluşur. Bunun nedeni, çocukların bu devrede çevreye olan ilgisinin artmış olmasıdır. Hareketli ve meraklıdırlar. Eğer ilaçlar ve kimyasal maddeler kolayca erişilebilecek yerlere bırakılırsa dikkatsizlik ve tedbirsizliğin faturası ağır olabilir. Daha büyük çocuklarda zehirlenmeler intihar girişimlerine bağlı ilaç doz aşımlarıyla ilişkilidir.
Genel olarak bakıldığında, zehirlenmelerin çoğu yanlışlık sonucu ve evde meydana gelmektedir (%90). Olguların çoğunda zehirlenme belirtileri yoktur. Ölümle sonuçlanan zehirlenmeler oldukça nadirdir (% 0,01).
Küçük çocuklarda sıklıkla zehirlenmeye yol açan maddeler aile bireylerine ait ilaçlar, temizlik malzemeleri, cila eriyikleri, bazı bitkiler ve kozmetiklerdir. Ölümcül zehirlenmeler karbonmonoksit (~duman), ilaçlar (aspirin, depresyon tedavisi ilaçları, kalp ilaçları, kan yapıcı ilaçlar) ve zararlı hayvanları yok etmek için kullanılan zehirlerle oluşmaktadır. Zehirlenme meydana geldiğinde aile üyelerinin yapabileceği girişimler sınırlıdır. Bu nedenle zehirlenmeye yol açabilecek olumsuz çevre koşullarının ortadan kaldırılması, iyi bir eğitim ve korunma çok önemlidir.
Toksik maddeler evlerde çoğunlukla mutfak ve banyoda bulunur.
Evin bu bölümlerinde ilaç ve kimyasal maddeleri yüksekte ve kilitli dolaplarda bulundurunuz.
Gazyağı ve diğer zehirli sıvıları gazoz vb şişelere koymayınız.
Kimyasal maddeleri mutlaka etiketleyip kaldırınız.
Böcek zehriyle bulaşmış giysileri çocuklardan uzak tutunuz, elletmeyiniz. Cilde temas söz konusuysa bol sabunlu suyla yıkayınız.
Eski ve kullanılmayan ilaçları atınız. Kullanmakta olduğunuz ilaçları masada ya da çantada bırakmayınız.
Çocuk zehiri alırsa derhal doktorunuzu arayınız ve direktifleri doğrultusunda hareket ediniz.
Her zehirli madde alımında kusturma uygun değildir. Asitli maddeler mideye indikten sonra kusulurken yemek borusunu bir kez daha yakarlar. Bu, istenmeyen bir durumdur. Asitler ve gazyağı gibi maddeler kusma sırasında akciğerlere kaçabilir, ciddi kimyasal zatürree tablosuna yol açabilirler. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da şudur: Bilinci yerinde olmayan çocuk kesinlikle kusturulmaz. Kısaca, kusturup kusturmayacağınızı, gerekliyse nasıl kusturacağınızı doktorunuza sorunuz. Ardından çocuğunuzu hastaneye götürünüz. Kusturma, zehirlenme tedavisinde birinci basamak girişimdir. Bundan sonrası hastanede hekim gözetiminde deneyimli kişilerce gerçekleştirilecektir.
Çocuğunuzun neyle zehirlendiğinden emin değilseniz, evde onun erişebileceği her türlü ilaç ve kimyasal maddeyi yanınızda getiriniz. Eğer acilen evden çıkmanız gerekli olduysa arkanızda bu işi yapacak bir kişi bırakınız.
Çocukları, zehirlenme ve olası sonuçlarından korumak birincil olarak ebeveynlerin sorumluluğudur. İhmal, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu hayati tehlike söz konusu olursa ilgililerin yasal girişimlerde bulunması kaçınılmaz olur.
Dr. Çağatay Nuhoğlu
bnmde basım ağrıyor ama biraz saçımı çektikten sonra geçiyor ama sonra yeniden başlıyor ayrıca limonla ovunca biraz rahatlatıyor denemenizi isterim:D
benim hep başı ağrıyor sabah kalkıncada gözlerim ve başım zonkluyo bunun sebebbi ne olabilir
benim kizim 4.5yasinda bazen kafam agriyor diyor.kafasi agrirken 3sefer kustu normalmi atesine baktim 37.8normami lutven yazin
benim başım çok arıyo yataktan kalkarken oturu 5 dakka sonra kalkınca da gözlerim kararıyo sanki yere düşcek gibi oluyorum bişeler söyleyin yoksa intihar edeceğim dayanamıyorum artık:(((
4. sınıf öğrencisiyim ve çok sık başım ağırıyor. Bu bende 2. sınıfta başladı. noroloji uzmanına gittim temografi çektirdim her şey normal çıktı ama başım çok sık ağırıyor yardımcı olursanız sevinirim başarılar diliyorum
dddd
ben 11 yaşında ilk öğretim 6 sınıfta okuyorum.haftada en az iki üç kez şiddetli baş ağrısı çekiyorum ve beraberindede kusuyorum.bu esnada kendimi sürekli huzrsuz hissediyorum. halsizlikle birlikte sürekli uyumak istiyorum. ailem beni doktora götürdü.tomagrafi,emar ve sinüs filimleri çekildi,hiç bir şey çıkmadı.göz muayenesi tavsiye edildi, ondada bişey çıkmadı,şimdi ise çocuk noroloji tavsiye edildi.Bu şikayetim konusunda yardımcı olursanız çok mutlu olurum.Başarılar diliyorum.
benim başım sık sık agrıyor ne yapsam gecer