Çocuklarda Astım Krizi

Dünyadan sık rastlanan hastalıklardan olan astım, çocuklar arasında hızla yaygınlaşıyor. Yapılan araştırmalara göre, astım Türkiye’deki çocuklarda yüzde 6-8 oranında görülüyor. Yaklaşık on çocuktan birinde,çocukluğun herhangi bir evresinde görülen astım, çocuklardaki en yaygın göğüs sorunlarından biri. En sık gelişmiş ülkelerde rastlanan astımın nedenlerinin başında alerjik bir bünyeye sahip olunması geliyor. Öte yandan solunum yolu enfeksiyonları, düşük doğum ağırlığı, hava kirliliği, sigara dumanı çocuklarda astıma yakalanma riskini arttırıyor.

Okul çağındaki astım hastası çocukların düzenli tedavisi ve astım krizlerine karşı ailelerin tedbirli olması, çocuğun sağlıklı sosyal gelişimi için büyük önem taşıyor.

ÖNLEMİNİ ALINIZ ;

Okul çağındaki astım hastası çocuklar için alınabilecek önlemler;

– ÇocuÄŸun öğrencisi olduÄŸu okulun binasının ve çevresinin, anne-baba tarafından tanınarak astımı tetikleyebilecek alerji etkilere karşı çocuÄŸun uyarılması.

– Egzersizle ortaya çıkan astımı olan çocukların eÄŸitmen gözetimi altında oyun oynaması ve spor yapması.

– Çocuk ile iliÅŸki halinde olan tüm öğretmenlerin çocuÄŸun durumu hakkında detaylı olarak bilgilendirilmesi.

– Acil durumlarda ihtiyaç duyulabilecek tüm telefon numaralarının ( doktor, anne-baba, ilgili saÄŸlık kuruluÅŸu vb. ) öğretmenine ve çocuÄŸa bildirilmiÅŸ olması.

– Öğretmene çocuÄŸun ilaçlarının ve yardım gerekirse nasıl kullanılacağının anlatılması

– ÇocuÄŸun hastalığı ve kriz anları ile ilgili bilinçlendirilmesi..

ALERJİK ASTIM

Astım nedir?

Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile tamamen veya kısmen geri dönüşümlü öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi belirtilerinin yer aldığı bir hastalıktır.

Neden olur?

Çocukluk çağında % 90 oranında allerjik kökenli olduğu bilinmektedir. Yıl boyu maruz kalınan ev içi allerjenlerin bronşlarda yarattığı allerjik iltihabi durum, soğuk hava, egzersiz, viral solunum yolu enfeksiyonları, kimyasal buharlar, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi nonspesifik uyaranlarla temas sonucu astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bunun yanında spesifik olarak allerjinin söz konusu olduğu ev dışı allerjenlerle temas sonucu genellikle mevsimsel olarak aynı tablo gözlenmektedir.

Nasıl seyreder?

Astım tanısı alan çocukların çoÄŸunun hayatın ilk 2 yılında belirti verdiÄŸi saptanır. İlk yıllarda öksürük ve hırıltının ana uyaranı viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu yaÅŸlarda akciÄŸerlerin geliÅŸiminin henüz tamamlanmamış olması, küçük hava yolu çaplarının dar, kıkırdak dokunun az olması, tekrarlayıcı bronÅŸ daralmasına katkıda bulunur. Dört beÅŸ yaÅŸlarında akciÄŸerlerin geliÅŸiminin tamamlanması ile erken yaÅŸlarda astım belirtileri gösteren birçok çocukta klinik olarak düzelme gözlenmektedir. Düzelmeyen bir grup hasta ve daha geç astım tanısı almış çocukların bir kısmı da ergenlik çağında klinik bir iyilik dönemine girerler. Genel olarak çocukluk çağında astım tanısı almış hastaların yaklaşık %50-60’ı ergenlik döneminde iyileÅŸirler. İyileÅŸen olguların bir bölümü orta yaÅŸ döneminde tekrar hastalık belirtileri göstermeye baÅŸlayabilmektedirler.

Nasıl teşhis edilir?

Astım tanısı koymada en değerli tanı aracı öyküdür. Öksürük, hırıltı ve / veya nefes darlığı belirtilerinin gece kötüleşmesi şiddetle astımı düşündürür. Yattıktan sonra veya sabaha karşı yaklaşık 30 dakika süreyle devam eden ve bronş genişletici ilaçlara olumlu yanıt veren öksürük aksi ispat edilene kadar astım kabul edilmelidir.

Akciğer fonksiyonları nasıl değerlendirilir?

Astımda akciğer fonksiyonlarının ölçülmesi gerek tanı gerekse tedaviye yanıtın değerlendirilmesi açısından büyük önem taşır. Spirometre ile ölçülen solunum fonksiyonlarında zorlu nefes verme sırasında yapılan ölçümlerin sağlıklı bireylerle yapılan karşılaştırılması ve tedavi ile bu değerlerin göstermekte olduğu düzelme değerlendirilmektedir.

Allerji nasıl belirlenir?

Astıma neden olması olası allerjinin hangi maddeye karşı geliştiğinin saptanmasında allerji deri testleri kullanılır. Ön kol ön yüzüne veya sırta delme metodu ile uygulanan deri testinde ciltteki kızarma ve kabarmanın şiddetine göre değerlendirme yapılıp, hastanın neye allerjisi olduğu saptanmaktadır.

Allerji deri testi uygulamasının mümkün olmadığı, 3 yaş altı çocuklar, yaygın allerjik egzaması olan hastalar, antihistaminik içeren ilaç kullanmakta olanlar, ciltte dermografismus adı verilen cilde bastırma sonucu kabarma reaksiyonu verenlerde, kanda spesifik immünoglobulin E düzeyi saptanması yöntemiyle allerjen tespiti yapılabilir.

Astım nasıl tedavi edilir?

Tüm allerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da birinci basamak tedavi allerji geliştirilmiş olan maddeden uzak durmaktır. Uygun öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlardaki aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması mümkündür.

Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar sadece bronşları gevşetici özelliğe sahip rahatlatıcılar ve allerjik iltihabın yarattığı aşırı bronş duyarlılığını azaltmak yoluyla tedavi edici özelliğe sahip olanlar olarak ikiye ayrılabilir. Son yıllarda bu amaca yönelik kana karışma oranı en aza indirilmiş, kortizonlu ilaçlara özgü yan etkileri ağızdan alınanlara kıyasla çok çok az olan yeni jenerasyon kortizon bazlı sprey ilaçlar geliştirilmiştir. Allerjinin bronşlarda yapabileceği kalıcı hasarı önlemede tek seçenek olarak sunulan bu ilaçlarla astım belirtileri en aza indirilmektedir.

Çocuklarda Astım Krizi” 2 Yorum Yapılmış

  1. onurex

    mrb raziye köse hanım bende aynı hastalık var büyük olasılıkla hastalık üşütmeden oluyo %60 tabi bende ev sıcak olmadığı için tabi fakirlikten ben 1 ay önceye kadar astım diye bişey yoktu aslında ben kola y hastalanmazdım ama fakirlik soğuktan üşütüm öyle hastanelere de gidermem sigorta ne arar senin oğlun şanslı bizde yok yere hayatımnız mavf oldu işte oluna tıbda çare yuok unutma bol araştır
    karışımlar yap kendine özel gözü kapanmış bu yaşta hayat bitti allah madem can veriyo adam gibi de alsın dimi çektirmeye gerk yok sana sabır ama işe yaramaz

    Cevapla
  2. RAZİYEKÖSE

    slm oglum astım hastası15 yaşında hemen üşüttünde öksürüyor hırıltı başlıyor nefes almakta zorlanıyor çok hastanelere gittim amaçare bulamadım ve köye gitmiştik yazın hastalandı ve istanbula geldim vakuf guraba hastanesine götürdüm ordada artık nedeyım kalbi durdu 5 inci kattan doktor geldi suni yasamla özel çapa hastanesine kaldırıldı aksam 7 de girdi sabah 11 de yogun bakımdan çıktı ve gözleri görmüyor beyinde su toplamış oda görme damarlarını ezmiş şu an görmüyor ve hastalıda devam ediyor bana yardımcı olursanız sevınırım saygılarımla

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir