Maydanozun provitamin A (Beta karoten) kaynağı olduÄŸunu belirten Yrd. Doç. Dr. UÄŸur, bu özelliÄŸi ile görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve tiroid bezine iyi geldiÄŸini kaydetti. Bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacının çoÄŸunu karşıladığını vurgulayan, maydanozun yüksek klorofil miktarı ile böbreklerin, karaciÄŸerin ve idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olduÄŸunu dile getiren UÄŸur, “Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder ve böbreklerin, karaciÄŸerin, idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır. Mide ve bağırsaklardaki gaz birikmesini önler” dedi.
Maydanozun böbrek taşı, tansiyon ve idrar söktürücü etkilerinin de bulunduÄŸunu belirten Yrd. Doç. UÄŸur, maydanoz hakkında ÅŸu bilgileri verdi: “Yapraklarında uçucu yaÄŸlar, flavonoidler (apigenin), protein, klorofil ve glikozit, köklerinde ise uçucu yaÄŸ, ÅŸeker, müsilaj ve glikozit bulunur. Yapraklar vitamin (A,C,K), demir, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden zengindir. Toksinlerin vücuttan atılmasını saÄŸlar, kanı temizler. Kansızlık, mesane iltihaplanması, kum, romatizma, böbrek taşı, tansiyon, ÅŸiÅŸmanlama ve damar sertliÄŸine karşı etkilidir. Yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca, iltihaplı yaraların iyileÅŸmesine yardım eder, aybaşı sancılarını keser. Cinsel istekleri artırıcı (afrodizyak) özelliÄŸi vardır. Kökleri de aynı özelliklere sahiptir. Taze yaprakların aşırı tüketimi papaÄŸan ve diÄŸer kuÅŸlar için toksik etkileri nedeniyle tehlikeli olabilir.”
ORDU (İHA) – Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan UÄŸur, maydanozun insan vücuduna büyük yararları olduÄŸunu söyledi.