Cilt Yenileme

CİLT YENİLENMESİ

(IPL) Plasmalite ile cilt Yenilenmesi

IPL (Plasmalite) teknolojisinin alışılmış lazer terapisinden farkı nedir?
IPL tekniği (Intenses Pulsed Light), lazer teknolojisinin sürekli olarak gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Yüksek enerjili empülsiyona sahip bir flaş ışığı elde etmek için burada da lazerle bağlantılı bir ışık demeti kullanılır.
Alışılmış lazer ışığının aksine IPL teknolojisi kişiye özel deri özelliklerini algılayabilir ve bu nedenle çok daha az yan etkiye sahiptir.

Işıkla gençleştirme (foto-rejüvenasyon) yaşlı deriyi nasıl iyileştirir?
GüneÅŸ ışığından zarar görmüş ve/veya yaÅŸlanmış olan deri kendisini yalnızca kırışıklıklarla deÄŸil, epidermal ve dermal atrofi, deri yapısının kabalaÅŸması, düzensiz bir pigmentasyon olan “diskromi”, telenjiyektaziler, yüzeyde pigmentli lezyonlar, gevÅŸeme, gözeneklerin geniÅŸlemesi ve kıl büyümesinin artmasıyla da gösterir.
Zarar görmüş ve/veya yaşlı deriyi tedavi etmek için yapılan girişimlerde çesitli yöntemlere başvurulur: dermebrazyon, kimyasal soyma, kollajen ve/veya hiyaluronik asit injeksiyonu ya da yağ injeksiyonunun yanı sıra ablatif CO2 ve Erbium:YAG laser deri kaplama. Bununla birlikte, yıpranmış ya da yaşlanmış derinin tedavisinde invazif olmayan yöntemlere karşı ilgi giderek artmaktadır.
Koheran olmayan geniÅŸ  bant atımlı bir ışık kaynağı olan Plasmalite, genel deri görünümünün iyileÅŸtirilmesinde en son ve en etkili seçenektir. Bu yöntemle vasküler ve pigmente bozukluklar gibi lezyonlar, ince çizgiler, geniÅŸlemiÅŸ gözenekler, gevÅŸek deri yanı sıra kalıcı epilasyon tedavisi yapılır. Foto-rejüvenasyon ve epilasyonun temel prensibi, seçici foto-termolizdir, yani istenmeyen deri lezyonlarının lezyonun tipine baÄŸlı olarak, etrafındaki deriye herhangi bir zarar vermeden çeÅŸitli sıcaklık derecelerine kadar ısıtılmasıdır.

Plasmalite nasıl çalışır?
Plasmalite’i seçici olarak melanin, hemoglobin ve kollajeni hedefleyen filtre ışığı seçici foto-termolizle kullanır. Safir bir kristal dalga-kılavuzu filtrelenmiÅŸ ışığı dokudaki hedef kromoforlara iletir. Epidermisde oluÅŸturulan potansiyel olarak zararlı fazla ısı, deriyle sıkı temasına baÄŸlı olarak safir kristalden büyük bir hızla deriye aktarılır (su ya da jelle karşılaÅŸtırıldığında 30 kez daha büyük).Klinik araÅŸtırmalar, derideki kollajen tabakasının seçici olarak 60°C dolayında ısıtılmasının fibroblastları yeni kollajen üretimi için uyardığını göstermektedir. Kollajen üretimindeki artış 8-10 haftalık bir sürede gerçekleÅŸir ve son tedaviden sonra 6-12 ay sürer. Fototermal kollajen stimülasyonunun biyolojik mekanizması henüz tam olarak açıklanamamış olmakla birlikte, fibroblastların selektif aktivasyonuyla yara iyileÅŸmesi mekanizmasına benzediÄŸine inanılmaktadır. Yapılan çok sayıda klinik araÅŸtırma, bu yöntemin kırışıklıkları kollajen tabakanın kalınlığını artırarak etkili bir biçimde düzleÅŸtirebileceÄŸini kanıtlamıştır.
Vasküler lezyonlar, seçilmiÅŸ 535 -615 nm’den ve yaklaşık 1000 nm dalga boyuna kadar kesiminden baÅŸlayan bir dalga boyu bandındaki ışığın hemoglobin tarafından seçici olarak emilimiyle tedavi edilebilir. Sıcaklık derecesi 60-65°C’a yükseldiÄŸinde kan pıhtılaşır ve orta büyüklükteki kan damarlarındaki iç hücrelerin yapısı bozulurak damarın koagüle olmasına ve büzüşmesine yol açar. Bir çok kısa atımlı lazerin aksine, Uzun Atımlı Işık’la çalışan Plasmalite, tedavi verilen alanda purpura oluÅŸumuna sebep olmaz. Purpura, hızlı ısınmaya baÄŸlı olarak küçük damarların yırtılmasıyla ortaya çıkar. Purpura, kısa atımlı lazerlerle ortaya çıkan tipik bir yan etkidir.
Plasmalite’in geniÅŸ bantlı spektrumu lezyonun tamamında homojen bır ısınma yaparken, tek dalga boylu lazerler, monokromatik ışığın spesifik bir kromoforda sabit bir emilim derinliÄŸi olduÄŸundan, homojen olmayan bir ısınmaya yol açar.

Plasmalite’in tedavi edebildiÄŸi durumlar nelerdir?
Plasmalite aşağıdaki durumların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır:

•  Vasküler lezyonların ortadan kaldırılması/aÄŸartılması (telenjiyektazi, hemanjiyom, örümcek damarlar, vb.).
•  Hiperpigmentasyonların ortadan kaldırılması/aÄŸartılması.
•  Deri dokusundaki ince çizgilerin kollajen stimülasyonu ve kollajen eksilmesiyle düzeltilmesi (invazif olmayan hızlı yüz gerilmesi).
•  Diskromilerin düzeltilerek deri renginin düzenli hale gelmesi.
•  Gözeneklerin küçültülmesi.
•  Kalıcı epilasyon/kıl azaltma
•  Akne, akne izi, skarlar ve keloidlerin iyileÅŸtirilmesi.
•  Göz çevresindeki koyu renk halkaların tedavisi
•  Dövme silme/aÄŸartma.

Plasmalite cihazi, yalnizca uygun bir lamba ve filtre kombinasyonu seçilerek her türlü tedaviye kolayca uygun hale getirilebilir. Lamba ve filtre değişimi çok kolay olup, yalnızca 1-2 dakika alır.

Kaç tedavi seansı gerekir?
Gerekli tedavi sayısı eindikasyona bağlı olarak değişir. Yaşlı ya da güneş ışığından zarar görmüş olan deride, lezyonun tipine bağlı olarak ardışık 2-5 seans gerekir. Tipik bir tedavi şeması, baslangıç tedavisini takiben 3 haftalık aralıklarla 2-4 seansdan ibarettir. Dövme, akne, nedbe dokuları, vasküler ve pigmentli lezyonlar normal olarak, lezyona ve şiddetine bağlı olarak, 1 -6 seans gerektirir.

Kimler tedavi edilebilir?
Tüm deri tiplerinde, her iki cinsiyette, herhangi bir yaşta olan ve yaşa ya da güneşe bağlı olarak derisi I-IV derece arasinda yıpranmış olan ya da epilasyon isteyen hastalara tedavi verilebilir. Vasküler ve pigmentli lezyonlar, akne ve dövmeler de başarıyla tedavi edilebilir.

Kontrendikasyonu var mı?
Lokalize ya da sistemik enfeksiyon, bağışıklık sistemi yetersizliği, pıhtılaşma bozuklugu gibi bir hastaliğı olan ve/veya aspirin, kortizon, heparin kullanan hastalar ile aşırı ışık duyarlılığı ve hamilelik durumlarında Plasmalite tedavisi yapılmamalıdır.

Yan etkileri var mı?
Hastaların çoğunda orta derecede bir rahatsızlık hissi oluşur. Çoğu vakada topikal anesteziye gerek duyulmaz, ancak kullanılabilir. Deride kızarıklık ve kabarma olağan olup, 15-30 saat içinde kaybolan zararsız yan etkilerdir. 1-2 gün deride gerginlik hissedilebilir. Uç vakalarda, birkaç gün içinde kaybolan büllenme görülebilir.

Tipik bir seans ne kadar sürer?
Dalga-kılavuzu yaklaşık 10 mm x 20 mm’lik bir deri alanını kaplar. Her 2 saniyede bir, bir atım gönderilir. Tam yüz tedavisi 20-25 dakikadan az zaman alır.

Deri rengiyle farklı tedaviler arasinda nasıl bir ilişki vardır?
Deri tipleri (Fitzpatrick deri tipi I-V) farklı dalga boyları seçimiyle farklı filtreler kullanılarak yapılabilir. AraÅŸtırmalar deri gençleÅŸtirmede Hispanik, Orta DoÄŸu ya da Pakistan/Hindistan orijinli kiÅŸilerin genellikle sari-turuncu filtrelere (565 ya da 580 nm kesimli) ihtiyaç duyarken, Kafkas halkının sarı filtreye (535 ya da 550 nm kesimli) ihtiyaç duyduÄŸunu göstermiÅŸtir. 615 nm’de kesilen bir filtre, tüm deri tiplerindeki kahverengi-siyah kılların epilasyonunda kullanılabilir. Açık renk kılların epilasyonu zordur, fakat bazı kiÅŸilerde 580 nm dalga boyu kesimli fitreler kullanılarak oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Farklı durumlar için ÅŸekillendirilmiÅŸ çeÅŸitli ışık spektrumları kesim dalga boyunda 1000 nm’ye kadar süreklilik arz eder.

Tedavi neleri içerir?
Hasta eÄŸer deri gençleÅŸtirme tedavisi için gelmiÅŸse, tedavinin yalnızca belirli bir alanda deÄŸil de tüm yüzde uygulanması tercih edilir, çünkü genel bir tedavi tek tek lezyonlarda alınan sonuçlardan daha iyi sonuç verir. Bir uzman doktorun denetimı altındaki eÄŸitimli bir terapist, Plasmalite’in nasıl islediÄŸini anlatır ve hastanın tedavi için uygun olup olmadığını deÄŸerlendirir. Tedavinin hasta üzerindeki etkisini görmek için bir deneme testi yapilir. Tedavi verilecek olan alana ince bir tabaka halinde optik temas jeli sürülür. Daha sonra dalga-kılavuzu bu alana uygulanarak, her bir 10×20 mm’lik spota bir seri kısa ışık flaşı yapılır. Hasta genellikle herhangi bir ani deÄŸiÅŸiklik izleyemez. Bununla birlikte, hastaların çoÄŸunda her tedaviden sonra 2-3 hafta içerisinde belirgin bir iyileÅŸme görülür. Vasküler ve pigmentli lezyonlarda olduÄŸu gibi dövmelerde de hızlı cevap alınır. Kollajen büzüşmesini kullanarak yapılan “invazif olmayan yüz germe” tedavisinde de seçici ısıtmanın sonucu olarak hızlı cevap alınır. Kollajen stimülasyonunun çarpıcı sonucu son tedaviden 2-3 ay sonra alınacaktır.

Hastanin bilmesi gereken seyler var mı?
Bazı hastalar ışığa karşı diğerlerinden daha duyarlıdır. Bu nedenle, hastanın değerlendirme formunu doldururken tamamen açık ve anlaşılabilir olması önemlidir. Hastanın tedaviye uygun olup olmadığının anlaşılabilmesi için test yamalarının uygulanması gerekir. Bununla birlikte, test yamalarından alınan sonuçların tedaviden alınacak sonuçlarla aynı olmasının gerekmediği de unutulmamalıdır. Tedavi alan kişinin tedaviden önce ve sonra 4 hafta süreyle güneşe çıkmaması gerekir.

Peeling

Peeling tekniği, kimyasal bileşikler kullanılarak cildin yüzey tabakasını soymaktır. Peeling sonrasında cilt çok yumuşak ve pürüzsüz hale gelir, yüzeysel kırışıklıklar ile kusurlardan kurtulur. Peeling, ciltten giderilmek istenen tabakaların seviyesine bağlı olarak yüzeysel, orta derinlikte ve derin yapılabilir.

•  Yüzey peelingleri meyve ve bitki özlerinin yardımıyla gerçekleÅŸtirilir (AHA ve BHA).
Derinliği az olan kırışıklıklarda kullanılır. Üst derinin üst tabakalarını soyarak, kolajen oluşumunu uyarır.
•  Trikloroasetik asit, orta derinlikte peelinglerde kullanılır, üstderinin ve cildin üst tabakalarını temizler. Tedavi edilen bölgelerde 7-12 gün süreyle kızarıklık ve ödem görülebilir. Bu cins peelingler, güneÅŸin zararlı etkilerini tedavi etmekte kullanılır.
•  En mükemmel sonuçları derin peelingler verir. Çok fazla aÄŸrı ve acıya neden olan ve uygulama sonrasında çok dikkatli bakım gerektiren bu iÅŸlem, derinin daimi olarak incelmesine yol açar. Bu tip bir peelingden sonra aylarca güneÅŸe çıkmak yasaktır. Uygulamadan iki hafta sonra günlük yaÅŸantıya geri dönülebilir, ancak deri 2-3 ay süreyle kırmızı renkte kalabilir.

KİMYASAL PEELİNG NEDİR?
Cildin zarar görmüş tabakasının değişik kimyasal maddelerin farklı konsantrasyonlarda kullanılarak kaldırılması işlemine peeling adı veriliyor. Kimyasal peeling TCA, rezorsin, laktik asit, sitrik asit, glikolik asit gibi birçok maddeyle yapılabiliyor. Bu yöntemlerden hangisinin hastaya uygulanacağına hekim karar veriyor.
Kimyasal peeling, güneÅŸ hasarı sonucu oluÅŸmuÅŸ ince çizgilerin hafifletilmesi ve kalın çizgilerin inceltilmesi, sivilce tedavisi, sivilce izlerinin hafifletilmesi, cildin yumuÅŸaklığını artırarak, kuru kaba yapısının  giderilmesi, parlaklığının arttırılması ve ayrıca çeÅŸitli dermatolojik bozukluklarda uzman hekimler tarafindan uygulanan bir yöntemdir. Peeling öncesinde hasta-doktor beklentilerini, hastanın ulaÅŸmak istediÄŸi iyilik, elde edilebilecek iyileÅŸmenin seviyesi, hastanin tıbbi geçmiÅŸi, hastanın daha önce kullandığı ürünler ya da görebileceÄŸi tedavileri içeren karşılıklı tartışma, tedavinin baÅŸarısı için gereklidir. Hastanin yaşı, cilt tipi, cinsi, vücudunda düzeltme ihtiyacı gördüğü bölgelere göre kimyasal maddenin konsantrasyonu, süresi ve seans sayısı ayarlanır. Ortalama 8-10 seanstır.

HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ?
Kimyasal peelingin uygulanamayacağı durumlar da bulunuyor. Bu nedenle hekimin, hastanın vücudunda, peeling yapılacak bölgeyi dikkatlice muayene edip karar vermesi büyük önem taşıyor. Aktif herpes enfeksiyonu (uçuk) bulunan, yeni operasyon geçirmiş, radyoterapi gören, cildinde yara izi oluşma ihtimali olan, siğil bulunan kişilerde kullanımı uygun değıl. Ayrıca son bir ayda krioterapi (soguk tedavisi) uygulanması ve bazı ilaçların kullanımı da kimyasal peeling uygulamasının yapılmaması gereken durumlar arasında yer alıyor. Kimyasal peeling uygulandıktan sonra o bölge güneşe maruz bırakılmamalı, ayrıca tahriş yapabilecek her türlü etkiden korunmalıdır.

Cilt Yenileme” 3 Yorum Yapılmış

  1. karaca

    benim kolumda 6 tane boyları 1 cm ile 3 cm arasinda degisen bıcak izleri var.bu izler 11 sendir var..bu izler kabarik bicimde degil deriyle ayni yüzeyde…cild soydurma operaryonu yaptirisam yeni deri geldiginde eski izler kapanirmi..kapanirsa % dekac kapanir.vede iyilesmesi nekadar sürer.bana bu tedavi ne kdara mal olur.en kisa zamanda bilgilendirmenizi arz ederim

    Cevapla
  2. Umut Demir

    Plasmalite FPL patentli floresan filtre teknolojisi sayesinde zararlı ışınları yararlı ışınlara çevirip enerji yoğunluğunu istenilen dalga boylarında verebilen bir sistemdir.

    Plasmalite FPL floresan ile filtre edilmiş ışık kullanarak ciltteki melanin,hemoglobin ve kolojeni seçici olarak hedefler. Filtrelenmiş ışığı dokudaki hedef kromoforlara safir kristal dalga kılavuzu ile iletir.

    Plasmalite FPL Digital’in Diğer IPL Cihazlarına Göre Avantajları
    (Kalite, Etkinlik, Güvenlik)

    Kalite: FPL’in açılımı Fluorescent Pulse Light yani floresanlı yoğun ışıktır. Floresanlı ışık kullanamayacağımız zararlı ışınları kullanabileceğimiz yararlı ışınlara çevirmektedir. Bu sayede kullanılabilen enerji artar ve dolayısıyla enerji yoğunluğu artar. Enerji ve yoğunluk artınca tabii ki tedavinin kalitesi artmaktadır.

    Etkinlik: FPL teknolojisi sayesinde enerji yoğunluğu istendiği dalga boylarında uygulanabilir ve ışını kendine has bir atım şekliyle(mikro atım) ilettiği için hedef dokunun her tarafını eşit ısıtır; bu da tedavinin etkinliğini artırır.

    Güvenlik: Plasmalite FPL’in dalga kılavuzundaki Safir kristali ısıyı diğer ucuz kristallerden 30 defa daha hızlı emebildiği, otomatik soğutabildiği ve ciltle doğrudan temas kurduğu için oluşabilecek tüm yan etkileri asgariye indirerek tedaviyi daha güvenli kılmaktadır.

    US Teknoloji (Plasmalite FPL Türkiye distribütörü)

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir