Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı, birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İltihaplar, boğaz ağrısının en sık sebepleridir ve bunlar bulaşıcıdırlar. İltihaplar, çoğunlukla virüs (soğuk algınlığı, enfeksiyöz mononükleaz) veya bakteriler (strep, mikoplazma) tarafından oluşturulurlar. Bakteriler ile virüsler arasındaki en önemli fark, bakterilerin antibiyotik ile tedavi edilebilmesi, virüslerin tedavi edilememesidir.

Virüsler

Çoğu soğuk algınlığının sebebi, virüslerdir. Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı ile beraber bulunduğunda muhtemel sebep, bilinen yüzlerce virüsten bir tanesidir. Çok bulaşıcıdırlar ve özellikle kışın salgın yaparlar. Vücut, kendi yaptığı mücadele ile bu hastalıktan yaklaşık bir hafta içerisinde kurtulur.

Kızamık, su çiçeÄŸi, boÄŸmaca gibi virüslerin yol açtığı hastalıklara da boÄŸaz aÄŸrısı eÅŸlik eder. BoÄŸazdaki aft ve pamukçuk da oldukça aÄŸrılıdır. Bir haftadan fazla süren bir virüs enfeksiyonu, “enfeksiyöz mononükleaz”dır. Bu virüs, lenf bezlerini tutar, bademcikte büyüme yapar ve üzerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde ÅŸiÅŸme görülür.

Bazen boÄŸaz aÄŸrısı, solumayı bile zorlaÅŸtırır, karaciÄŸeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir. 6 hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizliÄŸe yol açabilir. Bu hastalık, yetiÅŸkin ve bulûğ çağında ağırdır, fakat çocukluk döneminde daha hafif geçer. Tükürük ile geçtiÄŸi için “öpücük hastalığı” da denir. Mamafih, ağızdan ele, oradan tekrar ağıza geçerek de bulaÅŸabilir. Bu yüzden, aynı havlu, yemek kapları kullanılmamalıdır.

Bakteriler

“Strep” iltihabı, “streptococcus” diye isimlendirilen bakteri ailesinden kaynaklanır. İltihap, kalp kapakçıklarını (romatizmal ateÅŸ) ve böbreÄŸi (nefrit) etkileyebilir. Bu tür mikroplar, aynı zamanda kızıl, bademcik iltihabı, zatürre, sinüzit ve kulak iltihaplarına da sebep olabilirler.

“Strep” iltihabının oluÅŸturabileceÄŸi zararlar gözönüne alınarak, antibiyotik ile tedavi edilmelidirler. ÇoÄŸunlukla basit soÄŸuk algınlığından daha uzun süre boÄŸaz aÄŸrısına sebep olurlar. Bu bakteri, muayene ile her zaman tespit edilemez, boÄŸaz kültürü gerekebilir.

Bademcik, dilin arka kısmına gelen, boğazın her iki tarafında bulunan lenf dokusu kitlesine verilen isimdir. Bazı durumlarda, bu dokular mikrop barındırabilir. Son yapılan araştırmalar, sık bademcik iltihabı geçiren çocukların, bademcikleri alındığında, daha sağlıklı olduklarını göstermiştir. Burun ve sinüs iltihabı olan kişilerde, bu iltihaplı akıntının genizden boğaza gelmesi sebebi ile boğaz ağrısı oluşabilir.

En tehlikeli boÄŸaz iltihabı, boÄŸazın giriÅŸinde bulunan “epiglot” denilen yapının iltihaplanmasıdır. Bu durum, nefes yolunu tıkayabileceÄŸi için aciliyet arzeder. Yutmanın çok aÄŸrılı olduÄŸu, ağızdan salya aktığı ve solumanın zorlaÅŸtığı durumlarda şüphelenilir.

Alerji

Saman nezlesi ve alerjisi olanlar, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinin olduğu sıra boğaz ağrısı da hissederler. Burunu rahatsız eden, aynı çiçek tozu ve küfler, boğazı da rahatsız edebilirler.

Kedi ve köpeğe alerjisi olanlar, bu tür hayvanlarla birlikte oldukları zaman boğaz ağrısından şikayetçi olabilirler. Ev tozu da en sık alerji sebeplerindendir ve özellikle kışın ısınmanın etkisiyle kuru havada rahatsızlık yaratırlar.

İritasyon

Kışın, evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisiyle, bilhassa sabahları artmış olarak hissedilen boğaz ağrısı olabilir. Bu, odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile önlenebilir.

Burun tıkanıklığı sebebi ile sürekli ağzından nefes alan insanlarda da boğaz kuruluğu ve ağrı görülebilir. Burun muayenesi ve tedavi gerekir. Sabahları olan boğaz ağrısının bir sebebi de, asitli mide muhtevasının boğaza kaçmasıdır. Yatağınızın başını 15-20 santimetre daha yukarıda tutmanız faydalı olur. Yatmadan önce birkaç saat bir şey yememeniz gerekir. Mide asidine iyi gelen ilaçlar faydalı olabilir.

Endüstriyel hava kirliliği ve havadaki kimyasal maddeler, burun ve boğazı tahriş edebilir; fakat şu ana kadar bilinen en sık ve etkili tahriş maddesi, tütün dumanıdır. Sigara dumanının içindeki maddelere alerjik kimseler, buna tahammül edemezler. Diğer tahriş eden maddeler, alkol ve baharatlı yiyeceklerdir.

Bir müsabakada veya başka bir yerde aşırı bağıran bir insanda, hem boyun kaslarının yorgunluğu, hem de boğazın tahrişinden dolayı boğaz ağrısı görülür. İyi eğitilmiş spiker ve şarkıcılar, boğazlarını nasıl koruyacaklarını bilirler. Derin nefes alarak, boğaz kasları yerine göğüs ile karın kaslarını kullanarak, yükses ses çıkartabilirler.

Tümörler

Boğaz, dil ve nefes borusunun tümörleri her zaman olmasa da, çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı ile ilgilidir. Bazen kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü, böyle bir tümörün belirtisi olabilir. Boğaz ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ve hafiftir. Diğer önemli şikayetler, ses bozukluğu, boyunda şişlik, açıklanamayan zayıflama, tükürük veya balgamda kan olmasıdır. Teşhis, kulak-burun-boğaz doktorlarınca konur. Özel aynalar veya endoskopik aletler ile bu bölgeler muayene edilir.

Boğazınız Ağrıyorsa

Sıvı alımınızı arttırınız (ballı sıcak çay).
Yatak odanızda bir nemlendirici veya buhar kaynağı bulundurunuz.
Tuzlu su ile günde birçok kez boğazınızı gargara yapınız (yarım bardak suya dörtte bir çorba kaşığı tuz konur).
Hafif ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Boğazı uyuşturan pastillerden kullanabilirsiniz.
Doktora Ne Zaman Gitmeli?

Boğaz ağrısı, basit bir soğuk algınlığının yol açtığı 5-7 günden daha uzun sürüyorsa, kaçınabileceğiniz bir alerji veya tahriş edici maddeden kaynaklanmıyorsa, doktora görünmelisiniz. Şu belirtiler, doktora başvurmanız için size uyarı olmalıdır:

Şiddetli ve uzun süren boğaz ağrısı.
Nefes almada güçlük.
Yutmada güçlük.
Ağzı açmada güçlük.
Eklem ağrıları.
Kulak ağrısı.
Döküntü.
Ateş (38 derecenin üzerinde).
Sık tekrarlayan boğaz ağrısı.
Boyunda ÅŸiÅŸlik.
İki haftadan uzun süren ses kısıklığı.

Boğaz ağrısı tedavisinde sadece eczanelerde satılan Pro-Level Mukoadezif Boğaz Spreyini deneyebilirsiniz. 

BoÄŸaz AÄŸrısı” 8 Yorum Yapılmış

  1. deniz

    ya benim boğazım çok kötü yutkunamıyorum öksürdüğümde acıyo

    Cevapla
  2. nermin

    boğazımda yaklasık bir aydr bir şişlik var ilk zamanlar iltihap denildi iki hafta içinde 20 iğne kullandım ama hala gecmedi boynumu fazla kıpırdatamıyrum ağrı oluyo kulakta ve alt kısmında ağrı oluyor ve sürekli kuruluk hissi var birde sesimde sürekli yarım saatlik bi deişme oluyor bunun nedeni ne olabilir?

    Cevapla
  3. ibrahimmm

    slmm bende sürekli boğaz ağrısı meydana geliyooo doktora her gittiğimde de soğuk algınlığı dioalrrr bu hastalığın bi tedavisi yokmuu yhaa cvb yazarsanız sevınırımm

    Cevapla
  4. selda

    merhabalar benim son 6 aydır dilimin kenarlarında oluÅŸan mor lekeler var tam 4 doktora gittim kimi antibiyotik alerjisi dedi kimi sakız çiÄŸnemekten dedi kimide kılcal damar geniÅŸlemesi dediama tatmin edici bir cvp deÄŸildi birde son 5 gündür boÄŸazımda ÅŸiddetli aÄŸrı var ve kulaklarımada vuruyor bunların nedeni dilim mi yoksa üşütmek mi cvp yazarsanız sevinirim iyi çalışmalar…

    Cevapla
  5. deniz

    merhaba..boğazımda bi şişlik var troid bölgesinde biyopsi yaptırdım sonuç temiz çıktı guatr da yok ama ara araşişiyor ve ağrı yapıyor ,, ayurıca ben hemşirelik okuyorum cevap gönderirseniz meyil adresime çok sevinirim saygılarımla

    Cevapla
  6. ÅŸenay

    merhaba ben bogaz tümör belirtılerın nasıl başlar ve nasıl şişlik olurmu yoksa nasıl olur benım dayımda bogazda şişlik var da doktor tümörden şupelenıyor

    Cevapla
  7. hayal

    hayırlı gunlar benım dılımde 3 yıldır ağrı var , ilk gıttığımde doktor test yapmadan bana b12 vıtamın eksiklığı var dedi. sonra test yaptırdım. b12 eksikliği yokmuş, ihtısas hastanesınde ise doktor, bu ilaçla felan geçmez ağrıdığı zaman gargara kullan dedı, dilimin ortaya yarık şeklınde portakal mandalına vs. hiç bı meyve yıyemıyorum kızarıyo halka halka oluyo çok acıyo, ve kesık kesık oluyo, neden kaynaklanıyo bı turlü öğrenemedım yardımcı olursanız çok sevinirim

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir