Bel Fıtığı

Riskli egzersizler

Günlük aktivitelerimiz esnasında vücudumuzun dikey veya yatay konumda aldığı çeÅŸitli pozisyonlar ve beraberinde ortaya konan faaliyetin ÅŸekli bel fıtığına yakalanma riskini önemli oranda artırır veya azaltır. İnsanın dikey pozisyonda bulunması omurganın alt kısımlarını önemli miktarda basınç altında bırakır. Çünkü bu kısmın yukarısında yer alan tüm vücut ağırlığı birkaç santimetre karelik dar bir omur parçası üzerine… Devamını Oku »

Bel fıtığı kimlerde görülür?

Toplumun çeÅŸitli kesimlerinde bel rahatsızlığı o kadar yaygındır ki, birçok ülkede yapılan istatistiklere göre doktora müracaat nedeni olarak bel aÄŸrısı soÄŸuk algınlığından sonra ikinci sırayı almaktadır. İnsanların yaklaşık % 80’i hayatları boyunca en az bir defa bel aÄŸrısı ile karşılaÅŸmaktadırlar. Bel rahatsızlığına her yaÅŸ grubunda rastlamak mümkündür, fakat bel fıtığı orta yaÅŸlarda daha sık görülür.… Devamını Oku »

Bel fıtığı için eğzersizler

Bel Fıtığı Egzersizler Genel saÄŸlık açısından olduÄŸu gibi bel saÄŸlığı için de sporun ve saÄŸlıklı iken yapılacak egzersizlerin önemi büyüktür. Bel, sırt, karın adalelerini güçlendirmek; eklem ve yumuÅŸak dokuların esnekliÄŸini artırmak için gerekli spor ve hareketlere ömür boyu devam edilmelidir. Ancak bel fıtığı geliÅŸmesine zemin hazırlayabilecek veya bizzat sebep olabilecek mücadele sporları yerine, yüzme, yürüme… Devamını Oku »

Hamilelikte Bel Fıtığı

Bel fıtığının tedavisi bütün dünyada birtakım özellikler arzeder. Hamilelik ise bu konuda bazı zorlukları beraberinde getiren tamamen özel bir durumdur.Hamile bir bayanda ilerleyen aylarda karın içinde büyüyen cenin normalde bele ilave bir yük oluÅŸturur ve belin biyomekaniÄŸini olumsuz yönde etkiler. Fakat cenin yavaÅŸ büyüdüğünden dolayı bel ve sırt adaleleri ile destek dokular bu geliÅŸmeye uyum… Devamını Oku »

Bel ağrıları

Vücudu yanlış kullanmaktan fıtığa kadar birçok etken bel aÄŸrısına neden oluyor. Dünyada her 100 kiÅŸiden 75-90’ı, Türkiye’de ise 14’ünün beli aÄŸrıyor.Bilgisayar kullanırken, otururken, gündelik iÅŸlerimizi gerçekleÅŸtirirken yaptığımız hatalar vücudumuzun en çok incinme riskine sahip olan bölgesi belimizde sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Masa başında yapılan iÅŸlerin artması, daha az hareketlilik ve ağır sporların yaygınlaÅŸması, bel… Devamını Oku »

Sağlıklı bel

– Taşıyacağınız yükleri eÅŸit olarak her iki elinize bölün. – Hareketlerinizi önceden planlayın. – Ucuz kahramanlık yapmayın yardım isteyin. – Asla ağır cisimleri kaldırmayın. – Yerden bir ÅŸey alırken eÄŸilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin. – Belinizle deÄŸil bacaklarınızla yükü kaldırın. – Ağırlığı mümkün olduÄŸu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza   yakın tutun. – Dönmeniz gerekiyorsa belinizle deÄŸil,… Devamını Oku »

Bel Fıtığından Korunmak

Günümüzde tıp dev adımlarla ilerlemekte ve birçok hastalığın çaresi bulunmaktadır. Buna raÄŸmen diÄŸer bütün hastalıklarda olduÄŸu gibi bel fıtığına yakalanmamak da en iyisidir. Yani tedbirler hastalıkla karşılaÅŸmadan önce alınmalıdır. Maalesef insanlar saÄŸlık gibi önemli bir nimetin kıymetini ancak onu kaybettiklerinde anlamaktadırlar. Fakat saÄŸlık bir kez kaybedildiÄŸinde tekrar kazanılması çok zor olmakta, bazen de bu mümkün… Devamını Oku »

Fıtık

Bir organ ya da dokunun, anormal bir boÅŸluktan bütünüyle veya kısmen dışarı çıkmasıdır. Kasık fıtığı, uyluk fıtığı, göbek fıtığı, bel fıtığı baÅŸlıca fıtık çeÅŸitleridir. Fıtık doÄŸuÅŸtan var olabilir yada alt karın boÅŸluÄŸunda olduÄŸu gibi, kan damarlarının veya borularının bir beden boÅŸluÄŸuna geçtiÄŸi yapısal bakımdan zayıf bir noktaya basınç uyguladığı durumlarda görülür. Bayanlarda genellikle gebelikten sonra… Devamını Oku »

Bel fıtığı tedavisinin sonucu

Tedavinin Sonucu Bel fıtığına yakalanan hastaların büyük çoÄŸunluÄŸu konservatif tedavi dediÄŸimiz ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Fakat cerrahi lüzumluysa bunu da geciktirmemek gerekir, çünkü günümüzde uygun ve yeterli bir teknikle ameliyat edilen hastalarda baÅŸarı oranı % 95 civarındadır. DoÄŸru hasta, doÄŸru zamanda, doÄŸru teknikle, doÄŸru ekip tarafından, doÄŸru âlet ve cihazlar kullanılarak ameliyat edilirse baÅŸarı… Devamını Oku »

Bel Fıtığı

Belimizde 5 adet omur kemiÄŸi vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk, özel bir baÄŸ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına, hareketliliÄŸine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına, omurgaya uygulanan ÅŸok ÅŸeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir ÅŸekilde dağılmasına hizmet eder. Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta… Devamını Oku »