Bağırsak Enfeksiyonu

Gastroenterit olarak da adlandırılan bağırsak enfeksiyonu semptomları, virüsler, mantarlar veya bakteriler tarafından kontamine olmuş gıdaların tüketiminden 30 dakika ile 3 gün sonra ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, mikroorganizmanın türüne, enfeksiyonun ciddiyetine, enfekte kişinin yaş ve sağlık durumuna göre değişir ve şunları içerebilir:

Karın ağrısı ve krampları
-İshal, dışkıda kan ile
Kusma
Baş ağrısı
-İştah kaybı
-AteÅŸ

Bağırsak enfeksiyonu semptomlarının, çocuklarda ve yaÅŸlılarda daha ciddi ve endiÅŸe verici olduÄŸunu hatırlatmak önemlidir, çünkü bunlar daha çok susuz kalmaya ve kilo vermeye daha eÄŸilimlidir…

BESLENME

Bağırsak enfeksiyonu tedavisi sırasında, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvıları yenilemek ve beyaz pirinç, makarna, düşük mevsim beyaz etler, haşlanmış ve kabuklu meyveler gibi kolayca sindirilebilir gıdalar tüketmek için bol su içmek önemlidir, yeşil çay, siyah ve eşi gibi kafeinli çaylardan kaçınmayı hatırlayarak, şekerli çaylar.

Atıştırmalıklarda, doldurulmadan kuru bisküviler, meyveli jöle ile beyaz ekmek, doğal yoğurtlar ve ricotta gibi beyaz peynirler tüketilmesi tavsiye edilir, çünkü yağlar düşüktür ve kolayca sindirilir.

İshal sürerken, sebze ve meyveleri kabuklularda, çorbalarda veya pişmiş salatalarda bile tüketmekten kaçınmalı, zira bağırsak geçişini arttıracak ve ishali artıracak lif açısından zengindirler.

Aşırı yağ aynı zamanda bağırsak geçişini kolaylaştırır ve sindirimi zorlaştırdığından, kırmızı et, tereyağı, tam yağlı süt, sarı peynir, domuz pastırması, sosis, sosis ve işlenmiş gıdalar gibi yağdan yüksek gıdalardan da kaçınmalısınız.

Ek olarak, lahana, yumurta, fasulye, mısır, bezelye ve şeker açısından zengin tatlılar gibi gaz oluşumunu artıran yiyecekler, ishali destekledikçe ve karın ağrısını arttırdıklarından kaçınılmalıdır.

Risk Faktörleri

AIDS hastaları veya kanser, çocuk, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler, en zayıf bağışıklık sistemine sahip oldukları için bağırsak enfeksiyonu geçirme şansına daha fazla sahiptirler.

Ayrıca, gastrit veya mide ekşimesi olan ya da Omeprazol gibi mide asiditesini kontrol etmek için ilaç kullanan kişiler, midenin asiditesi azaldığından, virüs ve bakteriyle mücadele etmeyi zorlaştırdığından, bağırsak enfeksiyonu geçirme riski daha yüksektir.

Nasıl önlenir

Bağırsak enfeksiyonlarını önlemek için, kişisel ve gıda hijyeni bakımını yapmak önemlidir:

-Banyoyu kullandıktan ya da evcil hayvanlara dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın;
-Herhangi bir yemekten önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın;
-Et ve yumurtaların yeterince pişirilmemesinden kaçının;
-Filtre veya kaynatılmış su tüketin.

Gıda enfeksiyonunun semptomları olduğu sürece, başkalarının da hastalanmasının önlenmesi için yiyecek hazırlamaktan kaçınmak önemlidir. Buna ek olarak, suşi ve yumurta gibi kötü bağırsak enfeksiyonlarına en çok neden olan yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir