Amenore
16 yaşını geçmiş genç kızların adet görmemesi (birincil amenore); Hamile olmayan yetişkin kadınların 6 ay veya daha uzun zaman adet görmemesi (ikincil amenore). Eğer adet görmeden 16 yaşına gelmişseniz, bu büyük ihtimalle, normal bir şekilde ancak diğer kızlardan biraz daha geç gelişiyorsunuz anlamına gelir. Çok atletik veya çok inceyseniz adet gecikebilir. Ancak, özellikle diğer cinsel değişiklikler de (örneğin memelerin büyümesi ve kıllanma gibi) gecikmişse, zayıf da olsa hormonal bir anormallik ihtimalini gözönüne alarak bir doktorunuza danışın. Adet yokluğuna amenore denir. Hiç adet görmemişseniz bu birincil amenoredir. Eğer yıllardır adet görürken, bir veya birkaç dönemi atlarsanız, buna ikincil amenore denir. Bu durum için çok çeşitli açıklamalar yapılabilir. Hamile olabilirsiniz, çok fazla egzersiz yapmaktasınızdır veya stres altındasınızdır. Çok obur kadınların adetlerinde de bazen düzensizlik olabilir. Aldığınız bir ilacın yan etkisi kanamalarınızı durdurmuş olabilir. Doğum kontrol hapınızı bırakmışsanız birkaç ay adet görmezsiniz.İlave olarak emzirmek de adeti geciktirebilir ve menopoz devresine yaklaşıyorsanız adetin aksaması normaldir. İkincil amenorenin bu nedenlere bağlı olması çok görülen bir durumdur. Tümörler veya hipofiz bezi bozuklukları gibi daha ciddi sorunlar da amenoreye neden olurlarsa da çok enderdir. Doğumdan sonra, süt vermek söz konusu olmadığı halde ortaya çıkan adet aksaması, hipofiz bezinin doğum sırasında kısmen veya tamamen iflas etmiş olabileceği anlamına gelir. Eğer adetleriniz düzenliyse ve 2 hafta gecikmişseniz, hamile olup olmadığınızı anlamak için doktorunuzu görmek isteyebiiirsiniz. Ancak, hamile olmadığınızdan eminseniz ve başka hiçbir sıkıntınız yoksa, bir doktora görüşmeden 6-9 ay beklemenin bir zararı yoktur. Bu arada, gerekli önlemleri almalısınız, adet görmeseniz de hamile kalabileceğinizi aklınızda tutun.
Doktorunuz yumuıtalıklarınızın normal işlevini yerine getirip getirmediğini anlamak için, size çeşitli hormonlar verebilir. Altında bir bozukluk yatmadığı sürece amenorenin tedavisi gereksizdir. Ama adet görmeyen kadınların kemik erimesine (ostgoporoze) daha yatkın olmaları nedeniyle doktorunuz östrojen veya kalsiyum almanızı önerebilir. Eğer bir bozukluk söz konusu ise tedavi sebepler gözönüne alınarak yapılır.
merhaba ben 23 yaşında bi genç kızım.5 yaşında iken tecavüze uğradığımı hatırlıyorum ama hayal meyal. komşumuzun bi oğlu o zamanlar kendi cinsel organını benim üzerime çıkarak cinsel organımın üzerinde gidip geldiğini hatırlıyorum o zamanlar korkumdan bunu aileme anlatamadım hala da bilmiyorlar ama yakında evlenicem ve kız olup olmadığımı bile bilmiyorum. 5,6 yaşlarında olduğum için bana tam olarak ne yapıldığını bilmiyorum ama hiçbir şekilde acı çekmemiştim. ve bi kanama olmamıştı olsaydı hatırlardım..
şimdi ne yapmam gerekiyo bilmiyorum. doktora gidip baktırmaya da utanıyorum lütfen bu konuda yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla..
slm ben 20 yaşında bir genç kızım yanlız adet geçikmelerim oloyor yanı sıra şiddetli karı ağrısı çekiyorum dotora başvurdum hormon testi yaptılar herşey normal çıktı doğum könturol hapı verdiler ama çok kilo aldırdığı için kullanmadım yaz mevsiminde gayet düzenli giderken kış mevsiminde düzensizlikerim başlıyor lerde evlendikten sonra benim için sorun olurmu çocuğum olmama gibi riskim varmı eğer beni aydınladtısanız çok sevinirim saygılarımla.
doğum kontrol ilaçlarını bıraktım adet olmıyorum neyapabilirim
MRB..ben 6 aya yakın süredir adet görmüyorum kilo aldım ve bu durum beni çok rahatsız edio agrasifleştim hergün biraz daha çirkin olduğumu hissetmeye başladım sivilcelerim oluştu..bu neden olabilir ne yapmalıyım.doktora gittimm ufak kistlerim olduğunu söyledi ve doğum kontrol hapı verdi.ama ben bu hapı kullanmak istemiorum..biri bana yardım etsin:(19 yaşındayım ve hamile olma ihtimalimde yok çünkü bakireyim.