Ağız kokusu insanlarda çok büyük güvensizlikler yaratır. Nedense birçok insan sebebini yanlış yerde tahmin ediyor. Bu nedenle de çoğu zaman yanlış çözümlere hatta antibiyotik gibi riskli önlemlere yelteniyorlar. Oysa evlerindeki imkanlarla çok daha kolay ve basit çözümler bulabilirler.
Kozmetik sektöründe iyi para kazanılanalanlardan biri de kötü nefes kokularına karşı olan ürünlerdir.
ABD’deki yıllık tüketim sadece ağız suları için 740 milyon dolar civarında ve nane ÅŸekeri veya ağız spreyleri gibi ‘ağız koku
dispenserleri’ için de yaklaşık 625 milyon dolar para harcanıyor; Almanya’da ise bu rakamlar üçte bir civarında olduÄŸu tahmin ediliyor. Türkiye’de özellikle bir diziden sonra bu ürünlere yönelik satışlar patlamış durumda, ancak kimse rakam vermek istemiyor.
Halitoz ile ilgili, yani ağız kokusu sorunu ile bilim adamları ancak son yıllarda yoÄŸun olarak ilgilenmeye baÅŸladılar ve bu nedenle de bu konu hakkında sanıldığından fazl önyargı bulunmakta. Amerika’da telefonda yapılan anketlerde ortalama her ikikiÅŸiden birinin pahalı ‘nefes temizleyici’ sprey ya da ağız suları kullanığı ortaya çıktı. Güncel araÅŸtırmalar da gösteriyor ki, sadece yüzde 23’lük bir kesim arada sırada kötü bir ağız kokusuna sahip oluyorlar. Üstelik bu durumda sadece, ağır baharatlı bir yemekten ya da kahvaltı yapılmadan sabahın erken saatlerinde oluyor.
İnsanların sadece %6’sı sürekli ağız kokusu sorununu yaşıyor. Bu bilgiler ışığında gerçekten doktora gitmeden ya da kendi imkanları ile ağız kokusunakarşı önlemler almaya baÅŸlamadan önce gerçekten ağız kokusu sorununun var olup olmadığını iyi tespit etmek lazım. Bunu tespit etmek te hiç te zor deÄŸil. Size çok yakın olan eÅŸinize de sorabileceÄŸiniz gibi, çok yakın bir dostunuzun da bu konu da fikrini alabilirsiniz. Tam bir netice almak isteyenler ise: Bir kaç yıldır gaz kromatograflar ve özel sülfit monitörleri var. Bunlar nefesin yapısını kesin olarak gösterebiliyorlar. Ancak bu aygıtların yaygınlığından bahsetmek pek mümkün deÄŸil.