Acil İlk Yardım

Zehirlenme

Bir zehirin organizmaya alınması, birikmesi veya organizmanın bunu kendi bünyesinde üretmesi neticesinde meydana gelen, çeşitli dokulardaki geçici veya dâimi, menfî (zararlı) değişiklikler. Zehirlenme, bir defâda alınan zehirle husûle gelebildiği gibi, küçük dozların üst üste alınmasıyla da meydana gelebilir. Zehirlenmenin ağırlığı alınan maddenin miktarına ve vasıflarına bağlıdır. Zehirlenmeler çeşitli sebeplerden olabilir. Bunların başlıcaları: Endüstri mahsulleri ile:… Devamını Oku »

Batmalar

Bilgi Bir çivi ve benzer maddenin batmasıyla oluşan yaralardan genelde fazla kan akmaz. Çoğunlukla kan aktıktan az sonra delik kapanır. Fakat genel de bakım şarttır. Bu tür yaralarda mikrop kapma olasılığı yüksektir. Batan madde topraklı ve kirli ise tetanoz veya diğer bakterileri taşıyabilir. Bu da ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. (Tetanoz Aşısma bakınız) sizin bir yerinizde… Devamını Oku »

Açık Yara

Açık yara En sık görülen spor sakatlanmalarından biridir. Genelde açık alanlarda yapılan hareketli sporlarda ya da salondaki makineler nedeniyle ortaya çıkabilir. Çoğu zaman göz ardı edilir, oysa enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Böyle bir durumda yarayı önce içme suyuyla temizleyin. Yaraya bulaşmış toz, toprak gibi etkenleri zorla temizlemeye çalışmayın. Temizleme işleminden sonra yarayı dezenfekte edin.… Devamını Oku »

Acil kanmalar

Bir yara kanama yaparsa, kanı durdurmak için önlemler alınmalıdır. Fazla kan kaybı şok, kendinden geçme ve hatta ölüme yol açabilir. Çoğu kanamalar ölümcül değildir ama dikkatli davranılması sadece kanamayı durdurmak için değil mikrop kapmasını önlemek için de önemlidir. Bu amaçla alınması gereken önlemleri aşağıda bulacaksınız. Kanamanın cinsini saptamak çok önemlidir. Üç ana tip kanama vardır:… Devamını Oku »

Eklem Burkulması

Eklem Burkulması Burkulma; eklemlerdeki bağların veya çevresindeki dokuların ani ve ters hareketler sonucu gerilmesi veya yırtılması sonucu meydana gelir. Bu durum en çok ayak ve el bileği eklemlerinde görülür. Burkulan eklem önce şiddetli bir şekilde ağrımaya başlar. Burkulmadan birkaç saat sonra ise eklem çevresinde şişlik ve kızarıklık oluşur. Burkulan eklem hemen tedavi edilmelidir. Bölge öncelikle… Devamını Oku »

Burun Kanaması

Çeşitli nedenlerden kaynaklanan burun kanamalarınatıp dilindeepistaksis denir. Genç erkeklerde genellikle ergenlik dönemlerinde,genç kızlarda ise, çoğunlukla aybaşı kanamaları sırasında görülür. Bir de; yüksek tansiyonun neden olduğu burun kanamaları vardır. Gençlerde görülen ve önemli olmayan burun kanamaları çok kolaydurdurulur ve korkulacak bir şey yoktur.Tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan ve genellikle orta yaşlarda görülen burun kanamalarınıdurdurmak ise biraz zordur. Yapılacak… Devamını Oku »

Kas Yaralanmaları / Yırtılması

Kas Yaralanmaları Ya doğrudan şiddete bağlı (darbe, çarpma; bkz. incinme) yada dolaylı olarak ani güçlü, koordinesiz kas hareketleri ve aşırı zorlanma koşulları nedeniyle oluşurlar. Bunun nedeni kötü hazırlanmış (“soğuk”), önceden yetersiz gerilmiş ya da yorgun bir kas sistemi de olabilir. Kas kopması Kasın aniden aşırı gerilmesiyle, çoğu zaman kas lifi yırtılması ve bölgesel kan birikmesiyle… Devamını Oku »

Suni Solunum / Kalp Masajı

Suni Solunum ve Kalp Masajı Suni Solunum ve Kalp Masajı Kendi kendine solunumun olmadığı durumlarda, akciğerlerin havalandırılmasını sağlamak ve durmuş olan kalbi yeniden çalıştırmak için yapılan işlemler. Boğulma, asılma, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi gibi hallerde ve genel olarak zahiri ölüm halindeki insanlarda, özellikle nefes alamayan bebeklerde, mümkün olduğu kadar çabuk tatbik edilmelidir. Bütün vakalarda… Devamını Oku »

Cilt Kesikleri

GENEL BİLGİLER Tanımlama: Keskin veya pürüzlü bir cisimle cildin kesilmesi Sportif yaralanmalar genellikle sıyrık ve kesilerle oluşur ki, bunlar çürüklere, yaralara ve düzensiz kesilere sebep olur. Anatomik içerik: Vücudun her kısmı Bulgu ve Belirtiler: Ciltte bir tip kesi Sportif yaralanmalarda sıklıkla cildin kalkmasıyla acılı ve basamaklı kesiler görülür. Ağrı Kanama (baş ve alın yarıklarında fazladır)… Devamını Oku »

Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi Sık sık rastlanan gıda zehirlenmesinin ptomain denilen maddelerden ileri geldiği, bu terimi 1870 yılında ilk kez kullanan İtalyan toksikoloğu SPELMİ’den beri söylenegelmiştir. Ptomain proteinin bakteriyel ayrışmasından ileri gelen zehirli bir ürün olarak kabul edilerek gıda zehirlenmesi kokuşma ile birleştirilmek istenmiştir. Şimdi ise ptomain zehirlenmesi anlamının yanlış olduğu ileri sürülmektedir. Gerçekten, limburger peynirinde birçok… Devamını Oku »

Burun kanaması

Bu çok görülen durumda bır burun deliğinden ani olarak kan gelir. Yaradan (en yaygın örneği burna yenen bir yumruk), kuru hava solumaktan, alerjiden veya açıkça görülmeyen bir sebepten olabilir. Burun kanamalarının çoğu septumda burun deliklerini ayıran kıkırdakta başlar. Burası hassas kan damarlarıyla kaplıdır. Bu tip burun kanaması önemli değildır ve kolaylıkla durdurulur. Bazı kimselerde burun… Devamını Oku »

Kulağa Yabancı Cisim Kaçması

Kulağa nohut, mercimek gibi gıdalar, boncuk tanesi, böcek ya da bitki parçaları kaza ile kaçabilir. Özellikle böcekler hareket ve sesleri ile çok rahatsızlık verir. Su ile şişen tahıllar ve kuru baklagillerin çıkarılması çok zorlaşır. Bazen kulağı temizlemekte kullanılan pamuk, çöpler kulakta kalabilir. Kulaktaki yabancı cisimleri çıkartmak için sivri, uzun cisimler sokmak doğru değildir. Kulak yere… Devamını Oku »

Yanıklar ve derecelendirme

Ateş, güneş, kimyevi maddeler, ısıtılmış cisimler veya sıvılar, elektirik ve diğer nedenler yanıklara sebep olabilir. Yanıklar cilde ve vücut dokusuna yaptığı zarara göre sınıflandırılır: Üst deri (epiderm):Birinci derece yanık. İkinci tabaka (derma): İkinci derece yanık. Deri altı (subkutan doku): Üçüncü derece yanık.  derecelendirme Hafif bir yanığın daha ağır bir yanıktan ayırmak icin onun vücut dokusundaki… Devamını Oku »

Diz Sakatlanmaları

Diz Sakatlanmaları Diz sakatlanmalarını önlemek için öncelikle yapmanız gereken spor ya da egzersiz yaparken dizlerinize odaklanmamanız ve hafifçe bükmeniz. Egzersizi mümkün olduğu kadar yumuşak bir yüzeyde yapın. Eğer egzersiz esnasında zıplıyorsanız, ilk pozisyonunuza dönerken dizlerinizi hafifçe bükün. Ayağınıza tam oturan, yumuşak tabanlı ve esnek ayakkabılar giyin. Bacak hareketleri yaparken dizlerinizi 90 dereceden fazla bükmeyin. Böylece… Devamını Oku »

Donma / Donuk

Donuk Aşırı soğuk ortamda uzun süre kalınması sonucu donma ortaya çıkar. Kazazede halsiz, uykuludur. Donuk vücut bölümleri beyaz, sert, soğuktur. Henüz donmamış kısımlar kızarık olabilir. Hareketleri ağır ve ağrılıdır. Ciltte su dolu keseler görülebilir. Donmuş kısımlarda duyu kaybı vardır. Karla ovuşturmak, masaj yapmak, kumaş parçaları sürterek ısıtmaya çalışmak, sıcak odaya ya da sıcak suya sokmak,… Devamını Oku »

Bazı Durumlarda İlkyardım Uygulama

BAYILMALARDA UYGULANACAK ILKYARDIM KURALLARI 1.Elbiseleri boyundan, gögüsten ve karindan gevsetilir. 2.Hastanin beynine kan gitmesini saglamak için düz bir yerde sirtüstü yatirilarak,ayaklari yukari kaldirilir ve sonrada sok pozisyonunda bekletilir. Kesinlikle basinin altina yastik konmaz. 3.Hastaya uyarici kokular koklatilir. 4.Hastanin zorlanmaksizin kendine gelmesi beklenir. 5.Kendine geldiginde su, çay gibi içecekler azar azar verilmelidir. GÖGÜS YARALANMALARINDA ILKYARDIM 1.Yarali,yari… Devamını Oku »